A- A+
Στα 4 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων το Δεκέμβριο - 1,8 δισ. ευρώ «σήκωσαν» ιδιώτες
Στα 4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι εκροές καταθέσεων το Δεκέμβριο, διαμορφούμενες τελικά σε υψηλότερα των εκτιμώμενων μεγεθών επίπεδα. Τρίτος μήνας πτώσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των καταθέσεων στο τέλος Δεκεμβρίου μειώθηκαν στα επίπεδα των 160,28 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

-4,46 δισ. στο δ΄ τρίμηνο

Πρόκειται για τον τρίτο συνεχή μήνα που καταγράφονται εκροές καταθέσεων. Μέσα σε αυτό το τρίμηνο τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν συνολικά μειωθεί κατά 4,46 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης προέρχεται από τα νοικοκυριά, οι αποταμιεύσεις των οποίων μειώθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 1,82 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι κατευθύνθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους στην αποπληρωμή φόρων και σε υποχρεώσεις της περιόδου.

Από την άλλη πλευρά, στις επιχειρήσεις τα υπόλοιπα μειώθηκαν κατά 1,13 δισ. ευρώ, διευρύνοντας τις απώλειες του τελευταίου τριμήνου του έτους στα 1,74 δισ. ευρώ.

Η πτώση του Ιανουαρίου

Όπως αναφέρεται σε έκθεση του αμερικανικού οίκου, η καταθετική βάση προσεγγίζει πλέον τα χαμηλά επίπεδα του 2012, δηλαδή τα 151 δισ. ευρώ.

Τα επίπεδα αυτά είναι χαμηλότερα κατά 13 δισ. ευρώ σε σχέση με το Νοέμβριο του 2014, όταν τα υπόλοιπα των καταθέσεων είχαν διαμορφωθεί στα 164,3 δισ. ευρώ.

Από τη μείωση αυτή, τα 3 δισ. ευρώ προέρχονται από εκροές του Δεκεμβρίου και τα 10 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου.

Η φύση των εκροών

Σύμφωνα με τη Citi, τα τραπεζικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε τόνισαν πως οι εκροές ήταν πολύ μικρότερης κλίμακας τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, μία μέρα μετά τις εκλογές, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι εκροές του Δεκεμβρίου αποδίδονται σε μεγάλες μεταφορές κεφαλαίου από επιχειρήσεις, ενώ τον Ιανουάριο αφορούσαν κυρίως νοικοκυριά.

Οι τραπεζίτες τόνισαν ότι οι εκροές οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι ανησυχίες για φορολόγηση των καταθέσεων, αλλά όχι ένας φόβος των πελατών για έξοδο από το ευρώ.

- See more at: //www.moneyonline.gr/site/article/6717/sta-10-dis-evro-i-ekroes-katatheseon-ton-ianouario-epiveveonoun-trapezites-sti-citi#sthash.OnN6CcB7.dpu

Όπως αναφέρεται σε έκθεση της Citi, η καταθετική βάση προσεγγίζει πλέον τα χαμηλά επίπεδα του 2012, δηλαδή τα 151 δισ. ευρώ.

Τα επίπεδα αυτά είναι χαμηλότερα κατά 13 δισ. ευρώ σε σχέση με το Νοέμβριο του 2014, όταν τα υπόλοιπα των καταθέσεων είχαν διαμορφωθεί στα 164,3 δισ. ευρώ.

Δηλαδή οι εκροές του Ιανουαρίου μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν τις εκλογές έφτασαν τα 9 δισ. ευρώ περίπου.