A- A+
Σταθάκης: Στοπ στους πλειστηριασμούς και νέος νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια
Νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ετοιμάζει ο νέος υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, που προανήγγειλε νέους τύπους ρυθμίσεων στα δάνεια.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από το υπουργείο, το νέο θεσμικό πλαίσιο θα αντικαταστήσει το νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων – ο οποίος ξεκίνησε να ισχύει την 1.1.2015 – αλλά και το πλαίσιο διαχείρισης των δανείων των νοικοκυριών μέσα από τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.

Για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών (στεγαστικά και καταναλωτικά), το νέο πλαίσιο θα είναι προσανατολισμένο πιο κοντά στο μοντέλο που υιοθέτησε η Ιρλανδία, με τη χρήση ρυθμίσεων τύπου balloon.

Με αυτές θα παγώνει μεγάλο μέρος του μη εξυπηρετούμενου δανείου για διάστημα που μπορεί να φτάνει έως και τα 15 έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων δε θα υπάρχει επιβάρυνση με τόκους.

Η νέα κυβέρνηση προτίθεται παράλληλα να φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία θα αναστέλλονται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η προετοιμασία του πλαισίου, όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ.