A- A+
Standard & Poor's: Απειλεί με υποβάθμιση την Ελλάδα αν συνεχιστούν οι ...αρλούμπες
Την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία με τους δανειστές για πρόσθετη στήριξη, προανήγγειλε η Standard & Poor's.

Ο οίκος αξιολόγησης σε έκθεσή του τη Δευτέρα υπογραμμίζει ότι χωρίς νέα βοήθεια από την τρόικα, θα αποδυναμωθεί περαιτέρω η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Η S&P ανακοίνωσε ότι θέτει σε καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές προοπτικές (CreditWatch Negative) την αξιολόγηση Β της ελληνικής οικονομίας.

Τι βλέπει ο οίκος

Η S&P διευκρινίζει ότι η κίνησή της απέναντι στην Ελλάδα αποτελεί παράβαση του οικονομικού της ημερολογίου, ωστόσο εξηγεί ότι το παραβαίνει καθώς συντρέχουν έκτακτοι λόγοι.

Οι έκτακτοι λόγοι αφορούν την πολιτική αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην Ελλάδα αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής 25 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η επόμενη προγραμματισμένη έκθεση - απόφαση της S&P για την Ελλάδα ήταν στις 13 Μαρτίου, ωστόσο ήδη από τη Δευτέρα ο οίκος ανακοίνωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Οι «τρέλες» του ΣΥΡΙΖΑ

Η S&P εξηγεί ότι αποφάσισε να θέσει σε CreditWatch Negative τις αξιολογήσεις της Ελλάδας, καθώς ορισμένες πτυχές οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ κρίνονται ασυμβίβαστες με το πλαίσιο πολιτικής που συμφωνήθηκε μεταξύ της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της χώρας.

Εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της για πρόσθετη οικονομική στήριξη, τότε θα αποδυναμωθεί περαιτέρω η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Δεδομένης της περιορισμένης πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, η χώρα βασίζεται από την επίσημη χρηματοδότηση των δανειστών της, για να αποπληρώσει τις λήξεις ομολόγων, οι οποίες για το 2015 ανέρχονται κοντά στα 17 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των 17 δισ. ευρώ, τα 6,7 δισ. ευρώ αποτελούν το χρέος που βρίσκεται στην κατοχή της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, ενώ τα 8,6 δισ. ευρώ αφορούν χρέος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το βασικό σενάριο

Η πολιτική αβεβαιότητα και οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αποτελούν δύο πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο οίκος κρίνει θετικά τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις, αλλά και να προσπαθήσει να συνδέσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με την πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας.

Ωστόσο, η S&P σπεύδει να εξηγήσει πως οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του κατώτατου μισθού, μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας και χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων κρίνονται ασύμβατες με τους όρους του μνημονίου που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδας με τους πιστωτές.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της S&P, θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και τρόικας για τους όρους της πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Εάν οι διαπραγματεύσεις στεφθούν από επιτυχία, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει σταδιακά, παρά την πολιτική αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι πρόωρες εκλογές.

Η S&P εξηγεί ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το CreditWatch στις 13 Μαρτίου.