A- A+
Μέλος δ.σ. Τράπεζας της Γερμανίας: Μοιραία για τις ελληνικές τράπεζες διακοπή του μνημονίου
Μοιραίες θα είναι οι συνέπειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση διακοπής του μνημονίου, σημειώνει μέλος του δ.σ. της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας.

Ο λόγος γίνεται για τον Γιοάχιμ Νάγκελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, ο οποίος απεύθυνε προειδοποιήσεις στην ελληνική πλευρά.

Όπως είπε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ηandelsblatt», «σε περίπτωση που αμφισβητηθεί η συνέχιση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, θα μπορούσε να τεθεί αμέσως σε κίνδυνο η αναχρηματοδότηση της νομισματικής πολιτικής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό θα είχε μοιραίες συνέπειες για το ελληνικό οικονομικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες θα έχαναν τότε την πρόσβασή τους στα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας».

Ο κ. Νάγκελ απορρίπτει ακόμη κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος να συμμετάσχουν σε κούρεμα του ελληνικού χρέους με τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.

«Ακόμη και αν φτάναμε σε αυτό, το Ευρωσύστημα δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει. Μια παραίτηση από τις απαιτήσεις θα αποτελούσε νομισματική κρατική χρηματοδότηση και με αυτόν τον τρόπο παραβίαση των συνθηκών της ΕΕ», τόνισε ο κ. Νάγκελ.