A- A+
Eurobank: «Πάγωμα» δόσης για 1 έτος στα στεγαστικά σε φράγκο
Επιστολή με την οποία καλεί τους πελάτες της που αποπληρώνουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο να προσέλθουν στα καταστήματά της για «πάγωμα» της δόσης τους, θα στείλει η Eurobank.

Η αντίδραση της τράπεζας για την ανακούφιση των δανειοληπτών που πλήττονται από την ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος μετά το «ξεπάγωμα» της ισοτιμίας του με το ευρώ την περασμένη εβδομάδα είναι άμεση.

Σημείωνεται ότι η Eurobank έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων της κατηγορίας, περίπου τα μισά, από τα συνολικά υπόλοιπα των 8 δισ. ευρώ.

Η ρύθμιση

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα στείλει στους περίπου 30.000 πελάτες της επιστολές με τις οποίες θα τους ενημερώνει πως έχουν τη δυνατότητα να «παγώσουν» τη μηνιαία δόση τους για ένα χρόνο στα προς της ανατίμησης του φράγκου επίπεδα.

Σε αυτό το διάστημα το ποσό που δεν καταβάλλεται θα κεφαλαιοποιείται. Ωστόσο, επειδή τα επιτόκια του libor είναι πολύ χαμηλά, η επιβάρυνση σε τόκους για τους δανειολήπτες θα είναι πολύ χαμηλή.

Μετά το χρόνο, θα επανεξετάζεται η δυνατότητα του δανειολήπτη να πληρώνει το δάνειο.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, κάποιος που χρωστά 120.000 φράγκα, σε δάνειο με διάρκεια 25 έτη και επιτόκιο libor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 1,50%, μέχρι την περασμένη Πέμπτη πλήρωνε μηνιαία δόση 406 ευρώ.

Τον επόμενο μήνα η μηνιαία δόση θα μειωθεί λόγω της υποχώρησης του libor, αλλά θα αυξηθεί λόγω της ανατίμησης του φράγκου.

Η νέα δόση θα ανέλθει σε 452 ευρώ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση της Eurobank τα επιπλέον 46 ευρώ θα κεφαλαιοποιούνται.

Η ετήσια επιβάρυνση για αυτό το ποσό ανέρχεται σε 0,46 ευρώ, με τα τρέχοντα επίπεδα επιτοκίων του libor.

Διαβάστε επίσης

* Έτσι θα ρυθμίσουν τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο οι τράπεζες - Πώς θα μειωθεί η δόση