A- A+
Δόθηκε παράταση στην απόσυρση ΙΧ έως και το Δεκέμβριο του 2015 - Οι προϋποθέσεις
Παράταση ενός έτους στο δικαίωμα απόσυρσης παλαιών ΙΧ με έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης για την αγορά καινούριου οχήματος έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Με σχετική εγκύκλιο παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 το δικαίωμα παραλαβής νέου αυτοκινήτου σε αντικατάσταση παλαιού που αποσύρεται, αλλά και η απόσυρση για καταστροφή επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης και φορτηγών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων, των οποίων, οι άδειες κυκλοφορίας έχουν εκδοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2001.

Προϋπόθεση είναι να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή και τα τυχόν οφειλόμενα προηγουμένων ετών, αντίστοιχα.

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πως τα εν λόγω αυτοκίνητα πρέπει να αποσυρθούν από την κυκλοφορία ως και τις 20 Δεκεμβρίου 2015.

Η έκπτωση στα τέλη

Η απόσυρση προσφέρει έκπτωση 50% έως 100% από το τέλος ταξινόμησης του καινούριου αυτοκινήτου, ανάλογα με τον κυβισμό του τελευταίου.

Η έκπτωση εξαρτάται από τον κυβισμό και τη φορολογητέα αξία του καινούργιου αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, προκύπτει όφελος:

- Έως 300 ευρώ αν αποκτηθεί αυτοκίνητο έως 900 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 6.000 ευρώ.

- Έως 960 ευρώ αν αποκτηθεί αυτοκίνητο από 901 μέχρι 1.400 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 8.000 ευρώ.

- Έως 1.430 ευρώ αν αποκτηθεί αυτοκίνητο από 1.401 μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 11.000 ευρώ.

- Έως 2.800 ευρώ αν αποκτηθεί αυτοκίνητο από 1.601 μέχρι και 2.000 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι 14.000 ευρώ.

Διαδικασία

Η διαδικασία για την απόσυρση είναι η εξής:

Α) Ο ιδιοκτήτης παραδίδει το αποσυρόμενο όχημα σε σημείο συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ) (εταιρείες ανακύκλωσης οχημάτων).

Β) Η εταιρεία εκδίδει πιστοποιητικό καταστροφής, μέσα σε 8 ημέρες από την παραλαβή του.

Γ) Αντίγραφο του πιστοποιητικού καταστροφής διαβιβάζεται μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Μεταφορών.

Δ) Η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Μεταφορών εκδίδει μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής Το ένα αντίτυπο της πράξης χρησιμοποιείται ως δικαιολογητικό για την απαλλαγή από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης, ενώ το δεύτερο αντίτυπο παραδίδεται στον ιδιοκτήτη.

Ε) Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτείται και πιστοποιητικό από την εφορία ότι έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.