A- A+
Citi: Το 2015 δεν είναι 2012 - Όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το Grexit - Τα 4 σενάρια
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ενός Grexit, σύμφωνα με τη Citi, η οποία ωστόσο επισημαίνει τις διαφορές αυτών των εκλογών με εκείνες του 2012. Τα μετεκλογικά σενάρια.

Σε νέα της ανάλυση η αμερικανική τράπεζα σημειώνει πως το ρίσκο ενός Grexit έχει αυξηθεί λόγω των πολιτικών εξελίξεων και υπό το πρίσμα των αβέβαιων πολιτικών προτεραιοτήτων που θα έλθουν στο προσκήνιο από μια πιθανή ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτου κόμματος στις εκλογές.

Ωστόσο, οι αναλυτές της δεν εκτιμούν πως μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα συνοδευτεί από ένα χρεοστάσιο της ελληνικής κυβέρνησης ή ένα Grexit στο ορατό μέλλον.

Και αυτό διότι, υποστηρίζει ο οίκος, υπάρχει ισχυρό αμοιβαίο κίνητρο μεταξύ των πιστωτών και της Ελλάδας να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.

Grexit και δημοψήφισμα

Η Citi τονίζει πως αν και ένα Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί, υπογραμμίζει πως κάποια μορφή μιας ακόμη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος πιθανότατα θα χρειαστεί ξανά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της κυβέρνησης και των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει, αν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μια συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα αναμένεται να είναι δύσκολη, αλλά πιθανή.

Ωστόσο, εάν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν, θεωρεί περισσότερο πιθανό τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος για επί του προγράμματος διάσωσης που θα προταθεί και την παραμονή ή μη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ή τη διενέργεια νέων εκλογών.

Τα τέσσερα σενάρια

Για τον οίκο, τέσσερα είναι τα βασικά μετεκλογικά σενάρια:

1) Συνασπισμός από μικρότερα κόμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής,

2) Αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ

3) Συνασπισμός με επικεφαλής τη ΝΔ

4) Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και επαναληπτικές εκλογές