A- A+
JP Morgan: Γιατί η Ευρωζώνη αντέχει σήμερα ένα πιθανό Grexit - Τι άλλαξε
Την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη είναι σε θέση να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ διατυπώνει σε νέα της έκθεση η JP Morgan. Ποιους λόγους αναφέρει.

Oι αναλυτές του διεθνούς οίκου υποστηρίζουν πως ένα Grexit θα προκαλέσει ένα σοκ στην ανάπτυξη και στην εμπιστοσύνη, αλλά δεν θα οδηγήσει στην έξοδο και άλλων κρατών μελών από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, στο απόγειο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης είχαν αναπτυχθεί τρεις αρνητικές δυναμικές: Η αλληλεξάρτηση κρατών και τραπεζών, οι πολιτικοί περιορισμοί στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η κακή διαχείριση του επιχειρηματικού κύκλου.

Τα «όπλα» της Ένωσης

Η ευρωζώνη απάντησε στις δυνάμεις αυτές με μια σειρά από νέους θεσμούς, όπως ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (OMT) και η τραπεζική ένωση, ενώ είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE).

Οι κινήσεις αυτές έχουν περιορίσει σημαντικά τις αρνητικές δυνάμεις και επιτρέπουν στην ευρωζώνη να διαχειριστεί την «καταιγίδα» που θα ακολουθούσε μετά από ένα Grexit.

Ο διεθνής οίκος προσπαθεί να υπολογίσει τον αντίκτυπο που θα είχε ένα Grexit στην ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Τι θα πάθουν οι αγορές

Ειδικότερα, προβλέπει ότι στα αμέσως επόμενα τρίμηνα μετά την πιθανή έξοδο της χώρας, η επίπτωση στο ΑΕΠ θα ήταν μεγαλύτερη από 1 ποσοστιαία μονάδα. Όσον αφορά το ευρώ, το Grexit θα οδηγούσε σε πτώση κοντά στο 1,05 έναντι του δολαρίου.

Ο ισολογισμός της ΕΚΤ μπορεί να αυξανόταν ως και τα 4 τρισ. ευρώ, για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι μιας μετάστασης.

Η απόδοση του 10ετους ομολόγου της Γερμανίας θα υποχωρούσε σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ τα spreads με τα υπόλοιπα ομόλογα θα διευρύνονταν.