A- A+
Γκ. Χαρδούβελης: Η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί εκτός ευρώ από ατύχημα
Εκτός ευρώ ...από ατύχημα θα μπορούσε να βρεθεί η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Bloomberg.

Όπως είπε σχετικά, «η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ από ατύχημα αν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές σύντομα, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου».

Οι προκλήσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η κύρια πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές θα είναι να κλείσει την καθυστερημένη επιθεώρηση της προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των όρων της οικονομικής διάσωσης της χώρας από την τρόικα.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Χαρδούβελης, αν αυτή η νέα κυβέρνηση ηγείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε το κόμμα του κ. Τσίπρα θα ήταν «συνετό» να αντιστρέψει τη στάση του και να διαπραγματευτεί μια παράταση του μνημονίου πριν από τη λήξη του στις 28 Φεβρουαρίου.

Η προοπτική «εξόδου από την ευρωζώνη δεν είναι απαραίτητα μπλόφα», συμπλήρωσε. «Ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί και ο σκοπός είναι να αποφευχθεί».

Η στιγμή της κρίσης

Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε πως είναι δύσκολο να πει κανείς ακριβώς πότε θα είναι η στιγμή της κρίσης για την Ελλάδα εάν καθυστερήσει η επόμενη δόση του δανείου.

«Ωστόσο, το να πηγαίνουμε κούτσα-κούτσα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και μπορεί να επηρεάσει τα έσοδα», προειδοποίησε. «Έτσι, όσο πιο νωρίς ξεκαθαρίσεις την αβεβαιότητα, τόσο το καλύτερο για όλους».

Σύμφωναμε τον κ. Χαρδούβελη, από τις εκλογές του 2012 και μετά, η ευρωζώνη έχει δημιουργήσει άμυνες σε ό,τι αφορά την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ, και αυτό σημαίνει ότι η προοπτική της εξόδου δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί οποιασδήποτε κυβέρνησης.

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης.

Και πρόσθεσε πως «όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να κρατήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη, και έτσι υποθέτω πως οι πολιτικές τους θα είναι συνεπείς ως προς τον στόχο αυτό. Το πόσο σύντομα θα γίνουν συνεπείς είναι άλλο θέμα».

«Η υπευθυνότητα μεταμορφώνει όποιον διοικεί τη χώρα και υποθέτω πως η λογική θα επικρατήσει στο τέλος», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας πως «το θέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο».