A- A+
Σε νέο ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων - Οι επόμενες κινήσεις
Νέο ιστορικό χαμηλό στην εποχή του ευρώ κατέγραψαν τον περασμένο Νοέμβριο τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, τα οποία σημείωσαν πτώση για όγδοο συνεχή μήνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως 1 έτος που συνάφθηκαν το Νοέμβριο διαμορφώθηκε σε 1,88% από 1,94% ένα μήνα νωρίτερα.

Αντίστοιχα, το μέσο επιτόκιο των λογαριασμών προθεσμίας διάρκειας από 13 έως 24 μήνες παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο στο 1,78% (Οκτώρβιος 2014: 1,77%), κυρίως λόγω της «εξαφάνισης» των μεσοπρόθεσμων προϊόντων.

Πάγωμα το Δεκέμβριο

Η πτώση των επιτοκίων ανακόπηκε πάντως το Δεκέμβριο, καθώς οι τράπεζες μετά την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, «πάγωσαν» τα όποια σχέδια είχαν για περαιτέρω μείωση των αποδόσεων.

Τα επιτόκια έχουν μείνει ανέγγιχτα από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου στους τέσσερις συστημικούς ομίλους, κινούμενα ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης μεταξύ 1,4% και 1,8%.

Η εξέλιξή τους πλέον είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ζήτηση για μετρητά. Ήδη τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά για τις τράπεζες.

«Να τελειώνουμε»

Πολλοί καταθέτες έσπευσαν να σπάσουν τους λογαριασμούς προθεσμίας που είχαν, μεταφέροντας χρήματα σε προϊόντα πρώτης ζήτησης, ενώ έχουν καταγραφεί και εκροές καταθέσεων είτε προς το εξωτερικό ή προς ...σεντούκια.

Οι τραπεζικές διοικήσεις ευελπιστούν σε ένα γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να συμφωνηθεί με την τρόικα ένα πρόγραμμα για τη χώρα, που αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχιστεί η στήριξη του ελληνικού κλάδου από την ΕΚΤ.

Με τον τρόπο αυτό θα επανέλθει η ομαλότητα και δε θα ανακοπεί η πορεία μείωσης του κόστους δανεισμού από τους καταθέτες μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων. Διαφορετικά, τα επιτόκια θα ξαναπάρουν την ανιούσα...

Σύγκριση επιτοκίων