A- A+
Εκροές καταθέσεων 600 εκατ. σε μία ημέρα - Το ντόμινο του ...καφενείου φοβούνται οι τραπεζίτες
Στα 600 εκατ. ευρώ ανήλθαν σύμφωνα με πληροφορίες οι εκροές καταθέσεων τη Δευτέρα, δεύτερη εργάσιμη ημέρα για το 2015 για το τραπεζικό σύστημα.

Το ποσό αυτό κατευθύνθηκε σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, σε αμοιβαία κεφάλαια, κυρίως διαχείρισης διαθεσίμων και σε ...σεντούκια, αφού παραλήφθηκε υπό τη μορφή χαρτονομισμάτων.

Σπάνε προθεσμιακές

Παράλληλα, συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση το «σπάσιμο» προθεσμιακών καταθέσεων με ταυτόχρονη τοποθέτηση των χρημάτων σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.

Εξάλλου, οι περισσότερες από τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις που συνάφθηκαν δεν έχουν ορίζοντα μακρύτερο από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Ο λόγος προφανής: Οι καταθέτες θέλουν να έχουν τα χρήματά τους ελεύθερα για ...ανάληψη σε περίπτωση που το κλίμα στραβώσει...

Το καφενείο και το bank run

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ημερήσια επίπεδα εκροών της τάξης των 500 εκατ. ευρώ είναι απολύτως διαχειρίσιμα από το σύστημα και δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα.

Ωστόσο, προσθέτουν πως υπάρχει ανησυχία για επιδείνωση του κλίματος όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι τραπεζίτες φοβούνται έξαρση των εκροών σε περίπτωση που από στόμα σε στόμα γίνει γνωστό ότι φεύγουν λεφτά από τις τράπεζες προς διασφάλισή τους σε περίπτωση που συμβεί το ατύχημα.

«Είναι ο ιός του ...καφενείου... Όταν κάποιος ακούει ότι οι υπόλοιποι έχουν λάβει τα μέτρα τους για το κακό σενάριο, το πιο πιθανό είναι και ο ίδιος να κινηθεί για την προστασία των συμφερόντων του» σημείωνε τραπεζικό στέλεχος που έχει εικόνα των κινήσεων στα τραπεζικά γκισέ.

Διαβάστε επίσης

* Ήρεμα προς το παρόν τα πράγματα στα γκισέ - Εκροές μετά τις 15/1 φοβούνται οι τράπεζες