A- A+
Ποιες επιχειρήσεις απαλάσσονται από τον ΦΠΑ από 1/1/2015 - Εγκύκλιος ΓΓΔΕ
Ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση απαλλαγής από τον ΦΠΑ για 450.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν το 2014 καθαρά έσοδα έως 10.000 ευρώ.

Η σχετική αίτηση πρέπει να υποβληθεί μέχρι και τη Δευτέρα 12 του μήνα στα τμήματα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Με αυτήν οι επαγγελματίες μπορούν να δηλώσουν μεταβολή του καθεστώτος φορολόγησης και να παύσουν να χρεώνονται και να αποδίδουν ΦΠΑ.

Το νέο καθεστώς

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία παρέχεται προαιρετική απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ, ποσό στο οποίο δεν υπολογίζεται ό,τι εισπράχθηκε από τον βασικό έμμεσο φόρο μέσα στο 2014.

Όποιος επιλέξει την απαλλαγή από το ΦΠΑ δεν θα χρειάζεται πλέον να χρεώνει φόρο προστιθέμενης αξίας 13% ή 23% στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που παρέχει. Συνεπώς αφού δεν θα εισπράττει ΦΠΑ δεν έχει υποχρέωση και να τον αποδίδει.

Τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ έχουν και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, εφόσον οι ακαθάριστες αμοιβές τους (χωρίς τον ΦΠΑ) δεν υπερέβησαν, κατά τη διάρκεια του 2014, τις 10.000 ευρώ.

Οι αποδείξεις

Αν με βάση το νόμο υποχρεούνται να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, δηλαδή τιμολόγια και αποδείξεις, θα συνεχίσουν να το κάνουν και το 2015.

Ωστόσο σε κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη που θα εκδίδουν θα πρέπει να αναγράφεται πλέον η ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ-απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων».

Σημειώνεται ότι η υπαγωγή στο νέο σύστημα είναι προαιρετική. Αν κάποιος κρίνει ότι τον συμφέρει να χρεώνει ΦΠΑ και να υποβάλλει ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις, μπορεί να παραμείνει στο κανονικό καθεστώς. Αν όμως επιλέξει το απαλλασσόμενο καθεστώς, θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον δύο χρόνια.

Στην περίπτωση όπου στη διάρκεια μιας χρήσης τα ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν το όριο των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος θα επανενταχθεί στο κανονικό σύστημα ΦΠΑ.