A- A+
Ήρεμα προς το παρόν τα πράγματα στα γκισέ - Εκροές μετά τις 15/1 φοβούνται οι τράπεζες
Χωρίς σημαντικές κινήσεις κύλισαν οι πρώτες δύο εργάσιμες ημέρες του νέου έτους στις τράπεζες. Ωστόσο οι διοικήσεις τους φοβούνται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εκροές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλαπλασιάστηκαν οι επισκέψεις και τα τηλεφωνήματα καταθετών στα τραπεζικά υποκαταστήματα για αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων προστασίας των αποταμιεύσεών τους.

Η ειδησεογραφία και η επαναφορά της λέξης «GRexit» στους τίτλους των κορυφαίων εφημερίδων και πρακτορείων σε Ευρώπη και ΗΠΑ επέδρασαν αρνητικά στην ψυχολογία των Ελλήνων καταθετών.

Μνήμες 2012

Αν και ακόμη δεν έχει καταγραφεί κάποια αξιοσημείωτη εκροή καταθέσεων, λόγω και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, οι τραπεζίτες φοβούνται ότι εάν συνεχιστεί η αρνητική ειδησεογραφία για τη χώρα, μετά τις 15 του μηνός θα ζήσουμε σκηνές ανάλογες με αυτές της προεκλογικής περιόδου του 2012.

Τότε μέσα σε ενάμιση μήνα, έως και τις 15 Ιουνίου, είχαν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες συνολικά 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά διέρρευσαν υπό τη μορφή μετρητών, ενώ τα υπόλοιπα κατευθύνθηκαν σε λογαριασμούς και αξιόγραφα στο εξωτερικό, όπως πχ. αμοιβαία κεφάλαια και ομόλογα.

Σημειώνεται πάντως ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη ζήτηση για μετρητά, έχοντας στα θησαυροφυλάκιά της χαρτονομίσματα 35 δισ. ευρώ, τα οποία μπορεί να διοχετεύσει σταδιακά στο σύστημα.

Εάν βέβαια υπάρξει πανικός και η ημερήσια ζήτηση για αναλήψεις ξεπεράσει τα όρια που αντέχει το σύστημα, υπάρχει κίνδυνος να τεθούν όρια στις κινήσεις αυτές.

Και τότε ο πανικός θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος... Είναι το κακό σενάριο που η αγορά απεύχεται.