A- A+
Οι ελληνικές καταθέσεις στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 7/1 - Εύκολο πλέον το Grexit λέει το Spiegel
Με τα προβλήματα ρευστότητας που μπορεί να ανακύψουν στις τράπεζες στην Ελλάδα λόγω των πρόωρων εκλογών θα ασχοληθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα επιπλέον ρευστότητα για να καλύψει τις ανάγκες της, την περίοδο λίγο πριν αλλά και λίγο μετά τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου, αναμένεται να συζητηθεί εκτός ατζέντας στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωτράπεζας στις 7/1.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι για να καταφέρει η Ελλάδα να καταφύγει, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, στις διαθέσιμες εναλλακτικές «δεξαμενές» ρευστότητας, χωρίς να εγείρουν ενστάσεις οι βορειοευρωπαίοι εταίροι, θα πρέπει να αποφευχθούν οι εντός συνόρων προεκλογικές υπερβολές.

Προς το παρόν, σε Αθήνα και Φρανκφούρτη εκτιμούν ότι «δεν υπάρχει κάτι επείγον», είναι ωστόσο χαρακτηριστικό το σχόλιο τραπεζικής πηγής στην «Καθημερινή», ότι «όλοι είναι με το δάχτυλο στη σκνδάλη».

«Der Spiegel» για έξοδο από ευρώ

Αντιμετωπίσιμη θεωρεί πλέον μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ η γερμανική κυβέρνηση, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και κάνει λόγο για ριζική αλλαγή πορείας του Βερολίνου στο θέμα.

«Επειδή ο κίνδυνος μόλυνσης σε άλλες χώρες έχει εκλείψει, μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε κανείς να την φανταστεί», αναφέρει το περιοδικό σε δημοσίευμα που αναρτάται στην ηλεκτρονική του έκδοση υπό τον τίτλο: «Έξοδος από την Νομισματική Ένωση: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αντιμετωπίσιμη».

«Αντιθέτως προς τη μέχρι τώρα γραμμή της, η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, είναι διατεθειμένη να αφήσει την Ελλάδα, εν ανάγκη, να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Τι λέει η Μέρκελ

«Η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρούν μια έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα αντιμετωπίσιμη. Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, ο λόγος για αυτό είναι η πρόοδος την οποία πέτυχε η Ευρωζώνη από το αποκορύφωμα της κρίσης το 2012. Έτσι, ο κίνδυνος μόλυνσης για άλλες χώρες είναι περιορισμένος, διότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θεωρούνται εξυγιανθείσες. Επιπλέον, υπάρχει με τον ΕΜΣ διαθέσιμος ένας ισχυρός μηχανισμός διάσωσης, ενώ για την ασφάλεια μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων φροντίζει η Τραπεζική Ένωση», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μεν απάντηση στο ερώτημα πώς θα μπορούσε ένα κράτος-μέλος να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά να παραμείνει παραταύτα στην ΕΕ."Εν ανάγκη, το επιλύουν αυτό εφευρετικοί νομικοί", δηλώνει υψηλόβαθμος ειδικός σε νομισματικά θέματα. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί μια έξοδο της χώρας ως σχεδόν αναπόφευκτη, εάν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αναλάβει μετά τις νέες εκλογές την κυβέρνηση, εγκαταλείψει την πορεία λιτότητας και δεν εξυπηρετεί πλέον τα χρέη της χώρας», καταλήγει το δημοσίευμα.

Λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του δημοσιεύματος, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ σε σχόλιό του στο Twitter σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Και πρέπει να παραμείνει. Να μην προκαλούμε τώρα με λόγια κάτι το οποίο οικονομικά και πολιτικά δεν θα ήταν συνετό».