A- A+
Έκδοση αντιγράφου ποινικού μητρώου μέσω ΚΕΠ σε τρεις ημέρες
Μέσα σε τρεις ημέρες θα μπορούν να αποκτήσουν, μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), αντίγραφο του ποινικού τους μητρώου, όλοι οι πολίτες.

Μέχρι σήμερα περίμεναν αρκετές εβδομάδες για την έκδοσή του. Η δυνατότητα αυτή δίνεται, καθώς τα 1.060 Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών συνδέθηκαν με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Εθνικού Ποινικού Μητρώου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η αίτηση για την έκδοση αντιγράφου Ποινικού Μητρώου γενικής χρήσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά και το αντίγραφο παραλαμβάνεται από τον αιτούντα εντός 3 ημερών.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι από τις πλέον ζητούμενες από τα ΚΕΠ. Το 2013 με συμβατικό τρόπο δόθηκαν από τα ΚΕΠ 73.071 αντίγραφα Ποινικού Μητρώου, ενώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014 έχουν δοθεί ήδη 87.114.

Η διαδικασία

Η διαδικασία, όπως περιγράφεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, είναι η εξής:

- Ο πολίτης καταθέτει ηλεκτρονικά την αίτηση και παραλαμβάνει εκτυπωμένη την αίτησή του, η οποία αναγράφει έναν αριθμό πρωτοκόλλου. Με τον αριθμό αυτό μπορεί να προβεί μελλοντικά σε νέα αναζήτηση, είτε απευθείας από το σύστημα του Ποινικού Μητρώου, είτε μέσω ΚΕΠ.

- Εντός 3 ημερών παραλαμβάνει το Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου από το ΚΕΠ, ενώ μέχρι σήμερα ο αντίστοιχος χρόνος ήταν 20 - 25 ημέρες.

Επιπλέον, πολίτες οι οποίοι έκαναν από το σπίτι τους ηλεκτρονικά την αίτηση, αλλά δεν έχουν εκτυπωτή να την τυπώσουν, μπορούν να επισκεφτούν οποιοδήποτε ΚΕΠ με την ταυτότητά τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης και να παραλάβουν εκτυπωμένο το αντίγραφο με την υπογραφή του υπαλλήλου του ΚΕΠ.