A- A+
Μέσω ΤΧΣ η προστασία των καταθέσεων και το 2015 - Πώς λειτουργεί η εγγύηση
Μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα προστατεύονται οι καταθέσεις και το 2015, μετά από τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Ο εγγυητής των καταθέσεων πριν το ξέσπασμα της κρίσης ήταν το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).

Ωστόσο λόγω των έκτακτων συνθηκών και το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου, οι αρμοδιότητές του ως προς την εγγύηση των καταθέσεων πέρασαν στο ΤΧΣ.

Το τελευταίο κάλυψε το χρηματοδοτικό κενό σε όλες τις διασώσεις τραπεζών, διασώζοντας το σύνολο των καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα που διασπάστηκαν σε «καλά» και «κακά».

Βάση της νομοθεσίας, εγγυητής των καταθέσεων μέχρι και το τέλος του 2014 είναι το ΤΧΣ.

Δάνειο από ΤΧΣ

Με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το 2015 η αρμοδιότητα αυτή επιστρέφει στο ΤΕΚΕ, ωστόσο επειδή το τελευταίο δεν διατηρεί αποθεματικά, σε περίπτωση που χρειαστεί χρήματα για τη διάσωση τράπεζας, θα λάβει δάνειο από το ΤΧΣ.

Φυσικά δε γίνεται λόγος διάσωσης των 4 συστημικών τραπεζών, οι οποίες είναι ούτως ή αλλιώς υπερκεφαλαιοποιημένες, ενώ τα μεγέθη τους είναι πολύ μεγάλα για να φθάσει το απόθεμα των 11 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή του το ΤΧΣ.

Αν υπάρξει διάσωση, αυτή θα αφορά είτε την Attica Bank ή κάποιες από τις συνεταιριστικές τράπεζες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών ένα ποσό της τάξης των 2 δισ. ευρώ είναι αρκετό για να καλύψει τα όποια κενά παρουσιαστούν.

Η προστασία των 100.000 ευρώ

Ο κανονισμός λειτουργίας του ΤΕΚΕ ορίζει ότι προστατεύονται οι πρώτες 100.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο ανά τράπεζα.

Σε περίπτωση λογαριασμών με συνδικαιούχους, το υπόλοιπο της κατάθεσης επιμερίζεται ισομερώς μεταξύ τους και κάθε αποταμιευτής προστατεύεται για τις πρώτες 100.000 ευρώ που του αναλογούν.

Για παράδειγμα ένας λογαριασμός με δύο συνδικαιούχους, εφόσον είναι ο μοναδικός στην ίδια τράπεζα που τηρείται από τα δύο πρόσωπα, προστατεύεται για τις πρώτες 200.000 ευρώ, με τρεις συνδικαιούχους για τις πρώτες 300.000 ευρώ κ.ο.κ.