A- A+
Ουρές ξανά στις τράπεζες λόγω συντάξεων - Οι ενναλλακτικές για άνετες πληρωμές φόρων
Συνωστισμός επικρατεί από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στα υποκαταστήματα των τραπεζών, καθώς καταβλήθηκαν από τα Ταμεία οι συντάξεις του Ιανουαρίου. Τα εναλλακτικά δίκτυα.

Ανάλογες εικόνες υπήρξαν και την περασμένη Παρασκευή, όταν καταβλήθηκαν οι συντάξεις στους δικαιούχους του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, καθώς και η καταβολή του επιδόματος των Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ.

Εξάλλου, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που σπεύδουν αυτές τις ημέρες στα υποκαταστήματα των τραπεζών για να πραγματοποιήσουν πληρωμές φόρων με προθεσμία έως και το τέλος του χρόνου.

Οι εργάσιμες ημέρες που απομένουν είναι λίγες (22/12, 23/12, 24/12, 29/12, 30/12, 31/12) κι ως εκ τούτου κάποιοι προτιμούν να τακτοποιήσουν νωρίτερα τις υποχρεώσεις τους.

Οι φόροι

Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να καταβληθούν οι εξής φόροι:

- Η 4η δόση του νέου φόρου ακινήτων

- Τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ

- Η 2η δόση όσων εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων

Τα εναλλακτικά δίκτυα

Οι τράπεζες διαθέτουν εναλλακτικά δίκτυα διενέργειας συναλλαγών, τα οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν από την άνεση του χώρου τους για πληρωμές. Συγκεκριμένα, προσφέρουν τις ακόλουθες υπηρεσίες:

1) E- Banking

Με χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού ή της πιστωτικής τους κάρτας, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν το φόρο τους μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Το μόνο που χρειάζονται είναι μία σύνδεση ίντερνετ και φυσικά ενεργοποιημένη την υπηρεσία του e-banking. Επιπλέον, σε ορισμένες τράπεζες είναι δυνατή η χρήση της πιστωτικής κάρτας για πληρωμή σε άτοκες δόσεις.

2) Phone Banking

Ακόμη όμως και όσοι δε διαθέτουν e-banking μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους μέσω τηλεφώνου και της υπηρεσίας τηλεφωνικής τραπεζικής (phone banking) που είναι διαθέσιμη από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.

Μέσω τηλεφώνου μπορούν να δώσουν εντολή πληρωμής με χρέωση είτε ενός καταθετικού λογαριασμού, δίνοντας απλώς τα στοιχεία της συνδεδεμένης χρεωστικής κάρτας ή με χρέωση μίας πιστωτικής κάρτας.

3) Portal πληρωμών

Πρόκειται για την τελευταία λέξη της ...μόδας. Αυτήν την περίοδο λειτουργούν τρία portal πληρωμών (Εθνική simplepay, Πειραιώς: easypay, Eurobank: livepay).

Σε αυτά οι πελάτες των τριών τραπεζών μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού (απευθείας ή μέσω χρεωστικής κάρτας) ή πιστωτικής κάρτας.

Στις πληρωμές δημοσίου μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο κάρτες εκδόσεως της τράπεζας που λειτουργεί το portal.

Στις υπόλοιπες πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα είναι δυνατή η πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα διαφορετικής τράπεζας.

Πληρωμή σε άτοκες

Υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε άτοκες δόσεις ως εξής:

Για τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ ισχύουν οι ακολουθές προσφορές:

  • Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank: 9 άτοκες δόσεις
  • Πειραιώς, Eurobank: 6 δόσεις
  • Πρώην Citibank: 3 δόσεις