A- A+
Πιο αυστηροί κανόνες λειτουργίας για τα καταστήματα second hand ενδυμάτων - Τι αλλάζει
Νέους όρους λειτουργίας για τις επιχειρήσεις εμπορίας, ενοικίασης και πώλησης μεταχειρισμένων ειδών ιματισμού, ένδυσης και υπόδησης καθορίζει Υγειονομική Διάταξη.

Οι νέοι αυστηρότεροι όροι που τέθηκαν σε ισχύ από τις 16/12 προβλέπουν ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις που πωλούν ρούχα, παπούτσια, είδη ιματισμού από «δεύτερο χέρι», ακόμα και μέσω διαδικτύου ή σε πάγκους εμποροπανηγύρεων «πρέπει να διαθέτουν αποδεικτικό καθαρισμού ή και απολύμανσης από νόμιμα υφιστάμενες επιχειρήσεις ή ανάλογο αποδεικτικό από τη χώρα εισαγωγής επίσημα μεταφρασμένο αντίστοιχα για όλα τα διατιθέμενα είδη».

Οι κίνδυνοι

Σκοπός της εν λόγω Υγειονομικής Διάταξης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας στρέφονται λόγω της οικονομικής δυσπραγίας σε «second hand» αγορές.

Συγχρόνως μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας η έννοια της ανακύκλωσης ρούχων, παπουτσιών κλπ. Όπως αναφέρεται στο παράρτημα, οι κυριότεροι κίνδυνοι αφορούν ψώρα, ψθείρες/ψείρες σώματος, φθείρες εφηβαίου, φθείρες στο τριχωτό της κεφαλής, παρασιτικά έντομα κοριοί, μύκητες και μολυσματικό κηρίο.

Από τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, φαίνεται πως ο όποιος κίνδυνος ελαχιστοποιείται εφόσον μεσολαβήσει πλύσιμο σε πλυντήριο με θερμοκρασία άνω των 60 βαθμών Κελσίου και ακολουθήσει επιμελές σιδέρωμα με ατμό.

Κανόνες υγιεινής

Ακόμη, αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν, όπως π.χ. μαξιλάρια, στολές και άλλα ευαίσθητα είδη, θα πρέπει να υποβάλλονται σε άλλες μεθόδους καθαρισμού, ανάλογες του υλικού κατασκευής τους, όπως π.χ. στεγνό καθάρισμα, τοποθέτηση σε στεγνωτήριο στην υψηλότερη θερμοκρασία του ή σε επιτρεπόμενη θερμοκρασία αντοχής του υλικού, για δέκα λεπτά (10') της ώρας τουλάχιστον.

Επιβεβλημένη ανάγκη αποτελεί οι παραπάνω κανόνες υγιεινής, να τηρούνται και από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενοικίαση ενδυμάτων αμφίεσης (αποκριάτικες στολές), ενοικίασης νυφικών, κ.τ.ο.

Προβλέπεται λοιπόν ότι κάθε τεμάχιο θα πρέπει να φέρει σήμανση από την εταιρεία (πχ. στεγνοκαθαριστήριο) που πραγματοποίησε τον καθαρισμό ή την απολύμανση.

Επίσης, «μεταχειρισμένα είδη που προσφέρονται από ή σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή δωρίζονται απευθείας σε πολίτες της χώρας, πρέπει να βρίσκονται σε καλή γενική κατάσταση, επισκευασμένα και καθαρά».

Εμπορικά καταστήματα

Τα καταστήματα εμπορίας, πώλησης ή και ενοικίασης μεταχειρισμένων ειδών καθώς και οι χώροι διανομής ρούχων «από δεύτερο χέρι», πρέπει να διαθέτουν αναρτημένες οδηγίες προς ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, ώστε να γίνεται επιπλέον επιμελής εξέταση και καθαρισμός των ειδών, από τον τελικό καταναλωτή πριν την χρησιμοποίησή τους.

Η επιχείρηση οφείλει επίσης με την έναρξη της λειτουργίας της, μετά τη λήψη σχετικής άδειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου Δήμου, να τηρεί φάκελο αρχείων με τα αποδεικτικά καθαρισμού ή και απολύμανσης των προς πώληση ειδών.

Για την έναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών, ο ενδιαφερόμενος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), θα πρέπει να υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου αίτηση έναρξης λειτουργίας επιχειρήσεως εμπορίας, ενοικίασης και πώλησης μεταχειρισμένων ειδών ιματισμού, ένδυσης και υπόδησης της οποίας δεν απαιτείται προηγούμενη χορήγηση προέγκρισης.

Διαδικασία αδειοδότησης

Επίσης, στο άρθρο 3 της απόφασης Υ1γ/Γ.Π/36831 ορίζονται και τα δικαιολογητικά που οφείλει ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει. Η άδεια χορηγείται εντός πέντε ημερών με απόφαση του Δημάρχου.

Όσες επιχειρήσεις με αυτό το αντικείμενο δεν διαθέτουν την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας σφραγίζονται αυτεπάγγελτα από την αδειοδοτούσα αρχή, πράγμα που θα συμβεί επίσης σε περιπτώσεις άρνησης ή παρεμπόδισης ελέγχου, οπότε αφαιρείται κιόλας η άδεια για διάστημα 15 ημερών.

Οι αρμόδιες αρχές μπορούν επίσης να ανακαλέσουν την άδεια λειτουργίας σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν συμμορφωθεί ή υποπέσει τρεις φορές στην ίδια παράβαση.