A- A+
Εκροές 4 δισ. ευρώ στις καταθέσεις τον Ιανουάριο - Πού διαμορφώνονται τα επιτόκια
Νέα μείωση σημειώθηκε στο ύψος των καταθέσεων που διατηρούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Ιανουάριο, καθώς κατεγράφη συνολική εκροή ύψους 4 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται από τη μία πλευρά με το γεγονός ότι πραγματοποιούνται αναλήψεις για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών, ενώ από την άλλη είναι αποτέλεσμα της αναστάτωσης που προκάλεσαν οι ανυπόστατες φήμες για επιστροφή στη δραχμή.

Συγκρίνετε όλα τα επιτόκια
Προθεσμιακές καταθέσεις Λογαριασμοί Ταμιευτηρίου
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 2,88 δισ. ευρώ στα 170,63 δισ. ευρώ και των επιχειρήσεων κατά 1,2 δισ. ευρώ στα 35,35 δισ. ευρώ.

Οι πιέσεις αυτές αναγκάζουν τις τράπεζες να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια, τόσο στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, όσο και στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Οπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του Moneyonline.gr, υπάρχουν προσφορές στο Ταμιευτήριο και στους τρεχούμενους λογαριασμούς / μισθοδοσίας με επιτόκια που φτάνουν έως και το 7%, ενώ στις «κλειστές» καταθέσεις οι ετήσιες αποδόσεις διαμορφώνονται έως και το 5,7%.