A- A+
Μέτρα αλά ...Κύπρος προέβλεπε το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος σε περίπτωση πανικού
Το plan Β της Τράπεζας της Ελλάδος σε περίπτωση τραπεζικού πανικού περιέγραψε ο πρώην διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Όπως είπε, «υπήρχε plan B σε περίπτωση τραπεζικού πανικού», σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν προέβλεπε τι συνέβαινε εάν η χώρα έβγαινε από το ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σχεδιασμός της Τράπεζας της Ελλάδος, προέβλεπε «μερικά από αυτά που είδαμε στην περίπτωση της Κύπρου, όπου οι πολίτες δεν μπορούσαν να πάρουν από τις τράπεζες όσα χρήματα επιθυμούσαν».

Όπως τόνισε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, «δεν θα υπήρχε η δυνατότητα ανάληψης καταθέσεων, παρά μόνο ενός συγκεκριμένου ποσού την εβδομάδα».

Έξω από το ευρώ

Αναφερόμενος στο κλίμα που υπήρχε εκείνη την εποχή για τη χώρα στην Ευρώπη, σημείωσε ότι «υπήρξαν κάποιοι κύκλοι που μας ενθάρρυναν, μας προέτρεπαν να βγούμε από την ευρωζώνη. Και δεν ήταν λίγοι».

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, «κάποιες στιγμές ήταν πολύ έντονες. Το φθινόπωρο του 2011 με την πρόταση για το δημοψήφισμα που τελικά δεν προχώρησε αλλά και οι διπλές εκλογές του 2012 χρειάστηκαν αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς η ψυχολογία των καταθετών ήταν πολύ επιβαρυμένη».

Ο πρώην διοικητής παραδέχτηκε ότι έγιναν δυο μεγάλες αερομεταφορές μετρητών υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, ώστε να μην πυροδοτηθεί πανικός.