A- A+
Μιχάλης Σάλλας: Δε θέλουμε απελευθέρωση πλειστηριασμών στην α΄ κατοικία
Εφ΄ όλης της ύλης συνάντηση με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών ομίλων είχε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Τι συζητήθηκε.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας αναφέρθηκε στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και τον τρόπο που σκοπεύουν οι τράπεζες να το αντιμετωπίσουν.

Ο νέος νόμος

Όπως είπε, «οι τράπεζες είναι αυτή τη στιγμή έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο, προετοιμασμένες ώστε πολύ γρήγορα να γίνει εφαρμογή του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια».

Ο λόγος γίνεται για την προωθημένη στη Βουλή ρύθμιση που προβλέπει για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ, διαγραφή μέρους των προσαυξήσεων για οφειλές σε δημόσιο και Ταμεία, με επιπλέον μπόνους 20% από όσα ορίζει η νομοθεσία.

Με τον τρόπο αυτό θα διευθετείται συνολικά το χρέος μίας επιχείρησης προς το Δημόσιο, ανοίγοντας το δρόμο για μία βιώσιμη ρύθμιση από την πλευρά της τράπεζας για το σκέλος του δανεισμού.

Οι πλειστηριασμοί

Σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, ο κ. Σάλλας τόνισε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», σημειώνοντας πως «οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν θα θέλανε να φορτωθούν χαρτοφυλάκιο των 100, των 50, των 70 χιλιάδων ευρώ».

Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ούτε αντιμετωπίζεται από τη δική μας πλευρά, θέμα πλειστηριασμών, σε αυτή τη φάση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος, δεν νομίζω ότι πρέπει να γίνει και κατά την άποψή μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκπροσωπώ όλους, διότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα, δεν βλέπω να γίνεται. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει θέμα πλειστηριασμών».

Οι τραπεζίτες εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να αποδεσμεύσουν κεφάλαια για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ενώ παράλληλα περιέγραψαν την πλήρη εικόνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μετά τα stress tests.

Το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Από την πλευρά των τραπεζών, στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Μιχάλης Σάλλας της Πειραιώς, Δημήτρης Μαντζούνης της Alpha Bank, Αλέξανδρος Τουρκολιάς της Εθνικής τράπεζας και ο Χρήστος Μεγάλου της Eurobank.