A- A+
Ρύθμιση στεγαστικών δανείων: Προσωρινό «κούρεμα» 30% για να πέσει η δόση
Λύση για τη ρύθμιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων που περιλαμβάνει την αναστολή πληρωμών για το 30% του υπολοίπου τους για μία 15ετία, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Τις βασικές πτυχές του σχεδίου αυτού παρουσίασε ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας στο περιθώριο της παρουσίασης του νομοσχεδίου που αφορά την αναδιάρθρωση επαγγελματικών και επιχειρηματικών δανείων.

Σπάσιμο δανείου

Η εξεταζόμενη λύση προβλέπει το σπάσιμο των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων στα δύο:

Το πρώτο κομμάτι που θα αντιπροσωπεύει την τρέχουσα αξία του ακινήτου θα συνεχίσει να αποπληρώνεται κανονικά.

Το δεύτερο κομμάτι που θα φτάνει έως και το 30% του σημερινού υπολοίπου δε θα επιβαρύνει το δανειολήπτη για μία 15ετία, καθώς δεν θα πληρώνει την αναλογούσα δόση, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων.

Ουσιαστικά παρέχεται μία άτοκη περίοδος χάριτος διάρκειας 15 ετών. Μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος, κι εφόσον έχει αποπληρωθεί το πρώτο σκέλος του δανείου, είτε θα πληρώνεται το ποσό αυτό ή θα γίνεται νέο σχέδιο αποπληρωμής.

Το ποσοστό του κουρέματος

Το 30% δεν είναι τυχαίο νούμερο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυτή είναι περίπου η μέση πτώση των τιμών των διαμερισμάτων από τα υψηλά τους.

Στόχος της ρύθμισης που εξετάζεται είναι ο δανειολήπτης να πληρώνει δόση με βάση την τρέχουσα αξία του ακινήτου του κι όχι με βάση αυτή που πλήρωσε όταν χρηματοδοτήθηκε από την τράπεζα.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, η ρύθμιση θα αφορά μόνο τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια και όχι τα ενήμερα.

Σημειώνεται ότι για να εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό απαιτείται μεγάλη επεξεργασία, ώστε να μη δοθεί κίνητρο στους συνεπείς να γίνουν …ασυνεπείς, ενώ θα πρέπει να εξεταστούν κι επιμέρους περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, ποια θα είναι η αντιμετώπιση για ένα δάνειο που χρηματοδότησε το 50% της αξίας του ακινήτου και ποια αν το ποσοστό χρηματοδότησης ανέρχεται πχ. σε 80%;

Τι θα γίνει με τους τόκους υπερημερίας; Θα υπάρξει επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου; Θα ισχύει η ρύθμιση για όλες τις κατηγορίες ακινήτων ή μόνο για την α΄ κατοικία;

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, το 2008 αγοράστηκε ένα σπίτι αξίας 250.000 ευρώ με 100% χρηματοδότηση από την τράπεζα.

Η τιμή του σήμερα ανέρχεται σε 175.000 ευρώ. Εάν το δάνειο αυτό είναι 25ετούς διάρκειας, η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 1.185 ευρώ.

Εάν το υπόλοιπο του δανείου σήμερα είναι 230.000 ευρώ, δεδομένου ότι δεν εξυπηρετείται κανονικά κι εφαρμοστεί η παραπάνω ρύθμιση, ο δανειολήπτης θα πληρώσει για τα επόμενα 15 χρόνια μηνιαία δόση για τα 161.000 ευρώ.

Εάν δεν αλλάξει η αρχική διάρκεια του δανείου η δόση υποχωρεί στα 927 ευρώ περίπου. Εάν υπάρξει επιμήκυνση στα 25 χρόνια, η δόση πέφτει ακόμη περισσότερο, στα 763 ευρώ.

Μετά από 15 χρόνια, το 2030, ο δανειολήπτης θα κληθεί να πληρώσει τα υπόλοιπα 69.000 ευρώ. Ενδεχομένως έως τότε το ποσό αυτό να είναι μικρό σε σχέση με την αξία του ακινήτου.