A- A+
Νέα πτώση στα επιτόκια προθεσμίας μετά τα stress tests
Στο Νοέμβριο του 2009 επέστρεψαν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων το περασμένο μήνα, σημειώνοντας νέα πτώση. Έρχονται νέες μειώσεις μετά τα stress tests.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως και 1 έτος διαμορφώθηκε 2,08% το Σεπτέμβριο από 2,15% ένα μήνα νωρίτερα.

Επιστροφή στο 2009

Την ίδια περίοδο η μέση απόδοση των προϊόντων με διάρκεια από 13 μήνες έως και 2 έτη διαμορφώθηκε στο 1,90%, παραμένοντας σταθερή σε σχέση με τον Αύγουστο.

Τα επίπεδα αυτά είναι τα χαμηλότερα που καταγράφονται από το τελευταίο τρίμηνο του 2009, πριν δηλαδή τον αποκλεισμό του ελληνικού δημοσίου και των τραπεζών από τις αγορές.

Τα στοιχεία του Οκτωβρίου αναμένεται να δείξουν ακόμη μεγαλύτερη πτώση των επιτοκίων, καθώς οι τράπεζες προχώρησαν σε περικοπές στις αποδόσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, κίνηση που δεν αποτυπώθηκε εξ ολοκλήρου στα δημοσιευθέντα στατιστικά στοιχεία.

Νέες περικοπές

Πλέον, καμία συστημική τράπεζα δεν προσφέρει απόδοση μεγαλύτερη του 2% ανεξαρτήτως ποσού και διάρκειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες ετοιμάζονται για τουλάχιστον ένα ακόμη γύρο μείωσης των επιτοκίων μέχρι το τέλος του χρόνου, μετά την επιτυχία τους στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από τα οποία δεν προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες.

Έως τότε, οι καταθέτες έχουν τη δυνατότητα να κλειδώσουν μία απόδοση με τα σημερινά δεδομένα.

Μπορείτε να συγκρίνετε όλα τα προϊόντα των τραπεζών με το εργαλείο σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.