A- A+
Προς μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 25% - Στον «αέρα» τα μειωμένα εκκαθαριστικά του 2014
Στη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 25%, αρχής γενομένης από το 2015, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στο taxis τα εκκαθαριστικά με τις εκπτώσεις από τις 26/10.

Όπως είπε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης «η μείωση τόσο του κύριου όσο και του συμπληρωματικού φόρου αποτελεί ήδη στόχο της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ήδη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης, «τα έσοδα θα μειωθούν από 1,43% του ΑΕΠ σε κάτω από 1%, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος, με παράλληλη αναπροσαρμογή αξιών».

Η μείωση αυτή μεταφράζεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, η οποία αντιστοιχεί σε μία ελάφρυνση της τάξης του 25%.

Τα νέα εκκαθαριστικά

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Οικονομικών θα αναρτήσει στις 26/10 στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxis τα τελικά εκκαθαριστικά για το φετινό ΕΝΦΙΑ.

Σε αυτά θα έχει υπολογιστεί η έκπτωση που δικαιούνται οι οικονομικά αδύναμοι, οι ανάπηροι, αλλά και όσοι είναι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Όσοι έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα δουν στα νέα εκκαθαριστικά το υπόλοιπο που πρέπει να πληρώσουν σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Οκτωβρίου.

Εξάλλου, μετά την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών, το υπουργείο θα ανοίξει εκ νέου την εφαρμογή Ε9 προκειμένου οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν στην υποβολή διορθωτικών δηλώσεων, εάν υπάρχουν λάθη στη δήλωση ακινήτων τους.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση / απαλλαγή

Οι περιπτώσεις που ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται μειωμένος είναι οι εξής:

- Μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της έκπτωσης είναι τα ακίνητα να έχουν παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους (2013) κενά και να μην έχουν ηλεκτροδοτηθεί καθόλου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο προκύπτων φόρος (κύριος και συμπληρωματικός) μειώνεται κατά 20%. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι όσα ακίνητα ηλεκτροδοτήθηκαν έστω και για μία ημέρα δε δικαιούνται της έκπτωσης.

Εξάλλου, στη νομοθεσία διευκρινίζεται ότι η διάταξη αυτή αφορά αποκλειστικά τα κτίσματα τα οποία έχουν αποπερατωθεί και ηλεκτροδοτηθεί, πλην, όμως, καθ’ όλο το έτος 2013, παρέμειναν κενά και δεν ηλεκτροδοτήθηκαν.

Δηλαδή ακίνητα που ποτέ δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί στο παρελθόν, πχ. νεόδμητα που έμειναν απούλητα, δεν δικαιούνται έκπτωσης.

- Έκπτωση για αδύναμους

Η χορήγηση της έκπτωσης φόρου 50% αφορά φορολογικούς κατοίκους της χώρας και συναρτάται με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου.

Αυτή δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ταυτόχρονα, η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Επιπλέον, το τεκμαρτό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα παρακάτω όρια:

  • Ως 9.000 € (άγαμος)
  • Ως 10.000 € (έγγαμος χωρίς παιδιά)
  • Ως 11.000 € (έγγαμος με ένα παιδί)
  • Ως 12.000 € (έγγαμος με δύο παιδιά)
  • +1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί

Από την άλλη πλευρά, αποσυνδέεται η έκπτωση από την απαίτηση να μην υπάρχει ευθύνη για οφειλή, των ιδίων των φορολογουμένων, των συζύγων τους και των εξαρτώμενων τέκνων τους, προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

- Πλήρης απαλλαγή

Για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των εκπτώσεων του ΕΝ.Φ.Ι.Α., η χορήγηση της πλήρους (100%) έκπτωσης δεν συναρτάται με την αξία της ακίνητης περιουσίας (τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ή φορολογούμενους ή οικογένειες με μέλη με αναπηρία).

Η απαλλαγή αποσυνδέεται από την απαίτηση να μην υπάρχει ευθύνη για οφειλή, των ιδίων των φορολογουμένων, των συζύγων τους και των εξαρτώμενων τέκνων τους, προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.