A- A+
Τέλη κυκλοφορίας: Στο taxis από 1/11 - Πόσα θα πληρώσουμε - Σενάρια για χρέωση με το μήνα
Στο taxis θα αναρτηθούν την 1η Νοεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών του 2015. Πόσο θα πληρώσουμε φέτος. Σχέδιο για πληρωμή με το ...μήνα.

Ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας εξαρτάται από την ημερομηνία που έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

Για οχήματα με ημερομηνία στην άδεια έως 30/10/2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τα κυβικά εκατοστά, ενώ για μεταγενέστερες ημερομηνίες υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

Αναλυτικότερα:

  • Οχήματα με άδεια κυκλοφορίας έως 30/10/2010

  • Οχήματα με άδεια κυκλοφορίας μετά την 1/11/2011

Σενάρια για πληρωμή με το μήνα

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να πληρώνουν τα τέλη για όσους μήνες του χρόνου τα χρειαστούν.

Έτσι, πχ. θα μπορούν να πληρώσουν μόνο για το β΄ εξάμηνο του 2015, εάν επιθυμούν να κυκλοφορήσουν το όχημα σε αυτό το διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, εάν προχωρήσει το σενάριο αυτό, θα παρέχεται έκπτωση σε όσους επιλέξουν να πληρώσουν για το σύνολο της χρονιάς.

Σημειώνεται πάντως ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και όλα παραμένουν ανοιχτά.

Σημειώνεται ότι το 2014 δόθηκε η δυνατότητα σε όσους πλήρωναν τα τέλη στα μέσα της χρονιάς να επιβαρυνθούν μόνο με τους μήνες που απομένουν μέχρι τη λήξη της.

Άτοκες με κάρτα

Οι τράπεζες μέσω των καταστημάτων και των εναλλακτικών δικτύων πληρωμών (e-banking, phone banking, mobile banking και portal πληρωμών) θα δώσουν και φέτος τη δυνατότητα στους πελάτες τους να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας με την πιστωτική ή χρεωστική τους κάρτα.

Με χρήση της χρεωστικής κάρτας η πληρωμή γίνεται εφάπαξ με χρέωση του τραπεζικού καταθετικού λογαριασμού, ενώ με την πιστωτική κάρτα δίνεται η δυνατότητα πληρωμής σε έως και 6 άτοκες δόσεις.

Επιπλέον, στην περίπτωση των πιστωτικών καρτών, η πρώτη δόση ή το σύνολο της οφειλής εφόσον επιλεγεί η εφάπαξ πληρωμή, εξοφλείται έως και 1,5 μήνα αργότερα, μεταθέτοντας χρονικά την αποπληρωμή έως και τα μέσα Φεβρουαρίου του 2015.

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών πριν έλθουν σε επαφή με την τράπεζα είναι να εκτυπώσουν τον κωδικό πληρωμής από τη σελίδα του Taxisnet, στην οποία εισάγουν το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας.