A- A+
Τέλος το πόθεν έσχες στα ακίνητα - Φόρος μεταβίβασης βάση συμβολαίου - Νέα ρύθμιση
Τα δεσμά της κτηματαγοράς από την εφαρμογή του πόθεν έσχες στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που επιβάλλεται επί των αντικειμενικών αξιών τους, σπάει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», το πόθεν έσχες θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο.

Μάλιστα, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι η σχετική νομοθετική διάταξη είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή.

Η τιμή πώλησης

Στην πράξη όμως αυτό σημαίνει ότι ο αγοραστής και ο πωλητής θα μπορούν να συμφωνούν την τιμή την οποία θα αναγράφουν στο συμβόλαιο σε επίπεδα ακόμη και πολύ χαμηλότερα από το πραγματικό τίμημα της μεταβίβασης.

Ετσι ουσιαστικά θα γλιτώνουν το πόθεν έσχες. Εκτιμάται μάλιστα ότι το μέτρο αυτό θα δώσει μεγάλη ανάσα στην αγορά ακινήτων που έχει καταρρεύσει, καθώς θα αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις από κεφάλαια που σήμερα παραμένουν αδρανή γιατί φοβούνται τον έλεγχο της Εφορίας.

Παράλληλα, με τις αλλαγές αυτές θα πάψει να υφίσταται ο απόλυτος παραλογισμός που καταγράφεται σήμερα, όπου ένας αγοραστής καταβάλλει για παράδειγμα 80.000 ευρώ για να αγοράσει ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ και η Εφορία τού ζητά να αποδείξει πού βρήκε όχι τα 80.000 ευρώ που κατέβαλε, αλλά τα 150.000 ευρώ που θεωρητικά αξίζει το συγκεκριμένο ακίνητο.

Αν το πορτοφόλι του αγοραστή είναι «βαρύ» το πρόβλημα λύνεται εύκολα. Στην περίπτωση αγοραστών όμως που έχουν βρει μια ευκαιρία στην αγορά ακινήτων, με τιμή πολύ χαμηλότερη της αντικειμενικής χωρίς να υπάρχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια από τον φορολογούμενο, το πόθεν έσχες είναι ικανός παράγοντας για να μη γίνει ποτέ η συναλλαγή.

Παράδειγμα

Ας υποθέσουμε ότι ένας φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να λάβει τραπεζικό δάνειο για να αγοράσει ένα ακίνητο έναντι 50.000 ευρώ.

Αν η αντικειμενική αξία του συγκεκριμένου ακινήτου είναι 90.000 ευρώ και δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει είτε με ανάλωση κεφαλαίου παλαιότερων ετών είτε με πώληση άλλων περιουσιακών στοιχείων τη διαφορά των 40.000 ευρώ που αποτελεί τεκμήριο, τότε η Εφορία θα έρθει να του επιβάλει φόρο εισοδήματος στα 40.000 ευρώ.

Ο φόρος, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του φορολογουμένου, μπορεί να υπολογιστεί ακόμα και με συντελεστή 42%, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης.

Για την αγορά του συγκεκριμένου - μη νεόδμητου - ακινήτου, η επιβάρυνση είναι 3% επί της αντικειμενικής αξίας για φόρο μεταβίβασης, επομένως 2.700 ευρώ.

Αν επιβληθεί και φόρος εισοδήματος 42% στη διαφορά των 40.000 ευρώ, δηλαδή επιπλέον 16.800 ευρώ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η συγκεκριμένη αγοραπωλησία δεν θα γίνει ποτέ, όπως ποτέ δεν θα γίνει και η εκταμίευση του συγκεκριμένου στεγαστικού δανείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τεκμαρτό εισόδημα των 40.000 ευρώ θα έρθει να προστεθεί και εισφορά αλληλεγγύης, συνθέτοντας τον απόλυτο παραλογισμό.