A- A+
Προθεσμιακές καταθέσεις για όλα τα γούστα: Οι νέες προσφορές των τραπεζών
Μεγάλη είναι η ποικιλία από λογαριασμούς προθεσμιακών καταθέσεων που προσφέρουν οι τράπεζες, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταθέτες να επιλέξουν το πρόγραμμα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους.

Τα επιτόκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Οι τράπεζες στο πλαίσιο των στρατηγικών μάρκετινγκ που ακολουθούν διαφοροποιούν τα προϊόντα τους ως προς το πώς διαμορφώνεται το επιτόκιο, το πότε καταβάλλονται οι τόκοι και το βαθμό επιβράβευσης των «πιστών» καταθετών.

Στο πλαίσιο αυτό προσφέρουν προθεσμιακές καταθέσεις με απόδοση καθορισμένη εξ αρχής, με αυξανόμενα επιτόκια, με μπόνους τόκους στη λήξη της κατάθεσης ή με ελευθερία αναλήψεων κατά το χρόνο εκτοκισμού.

===================================================================================

ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

===================================================================================

Οπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του Moneyonline.gr, για κατάθεση 50.000 ευρώ η απόδοση φτάνει έως και το:

3,5% για 1 μήνα 4,60% για 3 μήνες
4,70% για 6 μήνες 4,75% για 9 μήνες
5,63% για 12 μήνες 4,83% για 15 μήνες
5% για 18 μήνες 4,50% για 24 μήνες

Αυτό που έχει να κάνει ο καταθέτης πριν την τελική του απόφαση, είναι να καθορίσει τις ανάγκες του και ακολούθως να επιλέξει το προϊόν που του ταιριάζει περισσότερο και ταυτόχρονα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.

Τα είδη των προθεσμιακών καταθέσεων

Τα καταθετικά προγράμματα που προσφέρουν οι τράπεζες μπορούν να διακριθούν, ανάλογα με το πότε καταβάλλονται οι τόκου και τον τρόπο καθορισμού του επιτοκίου τους, στις εξής γενικές κατηγορίες:

Α) Είσπραξη κεφαλαίου και τόκων στη λήξη.

Στα προϊοντα της συγκεκριμένης κατηγορίας ο εκτοκισμός γίνεται στη λήξη της κατάθεσης, οπότε και καταβάλλονται οι τόκοι στον καταθέτη.

Οι καταθέσεις αυτές ταιριάζουν σε εκείνους που είναι βέβαιοι ότι δε θα χρειαστούν τα χρήματα που δεσμεύουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και θέλουν να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

Αυτό συμβαίνει διότι ο αποταμιευτής περιμένει έως και τη λήξη της προσυμφωνημένης διάρκειας για να λάβει τα κεφάλαιά του συν τους τόκους. Αν επιλεγεί η πρόωρη ανάληψη, επιβάλλεται ποινή και ο καταθέτης εισπράττει λιγότερους από τους προσυμφωνημένους τόκους.

Β) Καταβολή των τόκων ως εισόδημα.

Στα προϊόντα αυτά ο εκτοκισμός και η καταβολή των τόκων γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πχ. ανά μήνα, δίμηνο ή τρίμηνο.

Τα πλεονεκτήματα των καταθέσεων αυτής της μορφής είναι ότι πρώτον ο αποταμιευτής αποκτά ένα τακτικό εισόδημα και δεύτερον σε αρκετά προϊόντα της κατηγορίας έχει τη δυνατότητα στην επέτειο εκτοκισμού της κατάθεσης να κάνει ανάληψη των κεφαλαίων του χωρίς ποινή.

Έτσι, μπορεί οι τόκοι μίας κατάθεσης να καταβάλλονται ανά τρίμηνο και ο καταθέτης να έχει τότε το δικαίωμα να κάνει ανάληψη των χρημάτων, χωρίς κόστος, ακόμη και αν η συνολική διάρκεια της κατάθεσης είναι πχ. 12 μηνών.

Βέβαια, η παροχή αυτής της ευχέρειας από τις τράπεζες έχει τιμολογηθεί και ενδεχομένως το τελικό επιτόκιο της κατάθεσης να είναι χαμηλότερο σε σχέση με προϊόντα που δε δίνουν τη δυνατότητα ανάληψης χωρίς κόστος.

Γ) Οι τόκοι προκαταβολικά.

Στις προθεσμιακές καταθέσεις αυτής της μορφής οι τόκοι καταβάλλονται στον αποταμιευτή προκαταβολικά, στην αρχή της κατάθεσης. Δηλαδή γίνεται η κατάθεση και αμέσως αποδίδονται οι τόκοι. Στη λήξη της κατάθεσης επιστρέφεται το αρχικό της κεφάλαιο.

Οι καταθέσεις αυτές συμφέρουν διότι ο αποταμιευτής μπορεί να επανεπενδύσει τους τόκους που του προκαταβάλλονται, αυξάνοντας την τελική του απόδοση.

Δ) Καταθέσεις με αυξανόμενο επιτόκιο.

Στις συγκεκριμένες προθεσμιακές καταθέσεις οι τόκοι καταβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πχ. μήνα, δίμηνο ή τρίμηνο, και το επιτόκιό τους βαίνει αυξανόμενο σε κάθε περίοδο εκτοκισμού.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θέλουν να δώσουν ένα έξτρα κίνητρο στον πελάτη τους ώστε να διατηρήσει την κατάθεση και να μη μεταφέρει τα χρήματά του στον ανταγωνισμό. Όσο πιο πολλούς μήνες παραμένει ο καταθέτης στην ίδια τράπεζα, τόσο περισσότερο αυξάνεται το επιτόκιό του και οι τόκοι που εισπράττει σε κάθε περίοδο εκτοκισμού.

Ε) Λογαριασμοί με μπόνους τόκους.

Τα προϊόντα της κατηγορίας έχουν ανάλογη λογική με αυτά των οποίων το επιτόκιο είναι αυξανόμενο, καθώς επιβραβεύουν τον καταθέτη αν διατηρήσει την κατάθεσή του έως και κάποιο χρονικό διάστημα με δώρο τόκους ορισμένων μηνών.

Ένα πιθανό deal με τον καταθέτη μπορεί να είναι το εξής: Η τράπεζα δίνει κάθε μήνα το δικαίωμα στον πελάτη της να κάνει ανάληψη κεφαλαίου και καταβληθέντων τόκων χωρίς κόστος, αλλά αν τις διατηρήσει πχ. για 12 μήνες, τότε θα λάβει επιπλέον τόκους τριών μηνών, χωρίς να δεσμευτούν τα χρήματά του.

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ 3 ΒΗΜΑΤΑ

• Βήμα 1ο: Οι καταθέτες πρέπει κατ΄ αρχάς να καταλήξουν στο διάστημα για το οποίο θέλουν να «κλείσουν» τα χρήματά τους.

• Βήμα 2ο: Αφού γίνει αυτό, θα πρέπει να συγκρίνουν τα επιτόκια των καταθέσεων που προσφέρονται σε αυτή τη διάρκεια.

• Βήμα 3ο: Μεταξύ δύο ή περισσότερων προϊόντων με την ίδια απόδοση, είναι προτιμότερο να επιλέξουν εκείνα που προσφέρουν τακτικό εισόδημα και δίνουν τη δυνατότητα ανάληψης των αποταμιεύσεων, αν χρειαστεί, χωρίς κόστος.

ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ