A- A+
Συνδυαστικά προϊόντα - Η μόνη λύση για προθεσμιακή με 18%
Σε ...καταφύγιο για επενδυτές χαμηλού και μεσαίου ρίσκου έχουν εξελιχθεί τα σύνθετα επενδυτικά προϊόντα, μετά τις σαρωτικές μειώσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών.

Ο λόγος γίνεται για επενδυτικά προγράμματα τα οποία συνδυάζουν μία προθεσμιακή κατάθεση με υψηλό επιτόκιο και αμοιβαία κεφάλαια ή τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα.

Ο επενδυτής κατανέμει με αυτόν τον τρόπο τα χρήματά του μεταξύ μίας ασφαλούς κατάθεσης με σίγουρο επιτόκιο και ενός επενδυτικού προϊόντος η απόδοση του οποίου εξαρτάται από την πορεία των αγορών.

Πρόσφατα στη συγκεκριμένη αγορά έκανε το ντεμπούτο της η Εθνική Τράπεζα με τη δημιουργία ενός προϊόντος που επενδύσει σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια κι ενός προγράμματος που τοποθετείται σε unit linked.

Δημιουργία χαρτοφυλακίου

Με τα υπό εξέταση προγράμματα ο καθένας μπορεί να φτιάξει το δικό του χαρτοφυλάκιο, βάση του κινδύνου που θέλει να αναλάβει. Συγκεκριμένα επιλέγει:

α) Τη διάρκεια της προθεσμιακής κατάθεσης, η οποία με βάση τα προϊόντα που διατίθενται αυτήν τη στιγμή στην αγορά κυμαίνεται από 2 έως 12 μήνες.

Στην περίπτωση που επιλεγεί προϊόν που περιλαμβάνει αμοιβαίο κεφάλαιο, τα μερίδιά του μπορούν να ρευστοποιηθούν μετά το πέρας της προθεσμιακής κατάθεσης.

Άρα η ελάχιστη διάρκεια ζωής του προϊόντος ισούται με τη διάρκεια της προθεσμιακής.

β) Το ποσοστό της επένδυσης σε αμοιβαία κεφάλαια. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους διαμόρφωσης του ρίσκου που θέλει να αναλάβει ο επενδυτής.

Όσο πιο υψηλό το ποσοστό που τοποθετείται σε αμοιβαία κεφάλαια, τόσο πιο μεγάλο το ρίσκο, αλλά και το επιτόκιο της προθεσμιακής κατάθεσης.

Οι τράπεζες επιβραβεύουν τους ...τολμηρούς με έξτρα απόδοση, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης στις αγορές μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων.

γ) Τι είδος των αμοιβαίων κεφαλαίων. Το επίπεδο του ρίσκου μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα και με το που επενδύει το αμοιβαίο κεφάλαιο που θα επιλεγεί.

Το τελευταίο μπορεί να είναι ομολογιακό, μετοχικό, μικτό, σε απλή μορφή ή σε έκδοση fund of funds, δηλαδή αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει σε άλλα αμοιβαία κεφάλαια.

Οι αποδόσεις

Σε γενικές γραμμές όσο πιο μεγάλο το ρίσκο που αναλαμβάνεται μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων, τόσο μεγαλύτερη κι η απόδοση της προθεσμιακής.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το επιτόκιο του λογαριασμού προθεσμίας μπορεί να φτάσει έως και το 18%.

Σημειώνεται ότι το ελάχιστο ποσό της συνολικής επένδυσης ξεκινά από χαμηλά επίπεδα, της τάξης των 10.000 ευρώ.

Σύγκριση προϊόντων

Μπορείτε να βρείτε το συνδυασμό που σας ταιριάζει μεταξύ των προγραμμάτων όλων των τραπεζών με το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr.