A- A+
Νέα παράταση έως 30/1 για την αναδρομική διακοπή εγασιών με «μπλοκάκι» προς αποφυγή φόρων
Για τις 30 Ιανουαρίου παρατάθηκε η προθεσμία για την εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών επιχειρήσεων και μετά από αίτημα λογιστών και φοροτεχνικών.

Στα πλαίσια της εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών επιχειρήσεων οι επιτηδευματίες που σταμάτησαν να ασκούν το επιτήδευμά τους ή δεν έχουν κάποιο εισόδημα από αυτό θα πρέπει να δηλώνουν πως διέκοψαν τις εργασίες τους.

Εφόσον παρέλθει η προθεσμία και δεν δηλώσουν εγκαίρως τη διακοπή εργασιών και το πράξουν μεταγενέστερα, θα θεωρηθεί πως η διακοπή των εργασιών έγινε κατά την ημέρα υποβολής της δήλωσης.

Σε αυτήν την περίπτωση θα κληθούν να υποβάλουν όλες τις φορολογικές δηλώσεις και τους αναλογούντες φόρους και εισφορές για το ενδιάμεσο διάστημα.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που ασκούσε κάποιο επιτήδευμα έως το τέλος του 2011 και πλέον δεν το εξασκεί είτε γιατί έγινε μισθωτός είτε γιατί πλέον δεν έχει κάποιο εισόδημα, έχει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών.

Να διακόψει δηλαδή την άσκηση του επαγγέλματος δηλώνοντας ότι ουσιαστικά η διακοπή έγινε στο τέλος του 2011.

Εφόσον δεν το κάνει, τότε θα χάσει το δικαίωμα εκπρόθεσμης δήλωσης διακοπής εργασιών και θα είναι υποχρεωμένος να δηλώσει ότι η διακοπή των εργασιών γίνεται κατά την ημέρα υποβολής της σχετικής δήλωσης.

Σημειώνεται πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η διεκπεραίωση όλων των εκκρεμοτήτων για τις εκπρόθεσμες διακοπές είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και χρονοβόρα έχει ήδη παρατείνει τρεις φορές τη διαδικασία.

Οι φοροτέχνες είχαν υποστηρίξει πως η προθεσμία πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, μιας και όσοι προσπαθούν να κάνουν εκπρόθεσμες διακοπές αντιμετωπίζουν τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα , τόσο με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, όσο και με την έκδοση διαδικαστικών αποφάσεων, στις περιπτώσεις που αυτές είναι αναγκαίες.