A- A+
Μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τις εκπτώσεις - Αυτόματη ανάρτηση στο taxis
Χωρίς να χρειαστεί να κάνουν τίποτα οι φορολογούμενοι, θα αναρτηθούν στο Taxis έως το τέλος Οκτωβρίου τα διορθωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για όσους δικαιούνται εκπτώσεων ή απαλλαγών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», απόφαση της κυβέρνησης, την οποία καλείται να υλοποιήσει άμεσα η ΓΓΔΕ είναι οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές να δοθούν στους δικαιούχους χωρίς να χρειαστεί οι φορολογούμενοι να κάνουν τίποτα.

Τα νέα εκκαθαριστικά

Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τον ψαλιδισμένο φόρο, θα αναρτηθούν στο Taxisnet έως το τέλος Οκτωβρίου. Οι μειώσεις αφορούν εισοδηματικά αδύναμους.

Μετά την εξάλειψη των παραμέτρων φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας προκειμένου να χορηγηθούν εκπτώσεις και απαλλαγές, όπως όριζε αρχικά ο νόμος, η εξεύρεση των δικαιούχων είναι απλή υπόθεση.

Η ΓΓΔΕ έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία και για τα εισοδήματα και για την περιουσιακή κατάσταση, τα δύο βασικά κριτήρια δηλαδή για την χορήγηση των εκπτώσεων.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα τρέξει διασταυρώσεις των εισοδημάτων όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις και της περιουσιακής κατάστασης όπως αποτυπώνεται στο Ε9, ώστε να προκύψουν οι δικαιούχοι εκπτώσεων.

Οι δικαιούχοι

Η χορήγηση της έκπτωσης φόρου 50% αφορά φορολογικούς κατοίκους της χώρας και συναρτάται με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου.

Αυτή δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ταυτόχρονα, η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Επιπλέον, το τεκμαρτό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα παρακάτω όρια:

  • Ως 9.000 € (άγαμος)
  • Ως 10.000 € (έγγαμος χωρίς παιδιά)
  • Ως 11.000 € (έγγαμος με ένα παιδί)
  • Ως 12.000 € (έγγαμος με δύο παιδιά)
  • +1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί

Από την άλλη πλευρά, αποσυνδέεται η έκπτωση από την απαίτηση να μην υπάρχει ευθύνη για οφειλή, των ιδίων των φορολογουμένων, των συζύγων τους και των εξαρτώμενων τέκνων τους, προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πλήρης απαλλαγή

Η χορήγηση της πλήρους (100%) έκπτωσης ισχύει για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ή φορολογούμενους ή οικογένειες με μέλη με αναπηρία, που πληρούν τα παραπάνω εισοδηματικά κριτήρια.

Ωστόσο, δε συναρτάται με την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Επιπλέον, αποσυνδέεται από την απαίτηση να μην υπάρχει ευθύνη για οφειλή, των ιδίων των φορολογουμένων, των συζύγων τους και των εξαρτώμενων τέκνων τους, προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.