A- A+
Πώς να αποφύγετε τις ουρές στις τράπεζες για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ - Όλες οι εναλλακτικές
Ουρές πολλών ...μέτρων σχηματίστηκαν στα υποκαταστήματα των τραπεζών τη Δευτέρα, προτελευταία ημέρα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ και της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Πολλοί ήταν οι φορολογούμενοι που επέλεξαν το γκισέ για την εξόφληση του φόρου τους, παρά το γεγονός ότι η πληρωμή μπορεί να γίνει από το χώρο τους.

Το μόνο που αρκεί είναι μία χρεωστική ή πιστωτική κάρτα και φυσικά διαθέσιμο υπόλοιπο για το ποσό που πρέπει να πληρωθεί.

Οι εναλλακτικές

Πέραν των υποκαταστημάτων των τραπεζών και των ΕΛΤΑ που θα μείνουν ανοιχτά έως τις 8:30 το βράδυ της Τρίτης για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, οι τελευταίοι έχουν τις ακόλουθες εναλλακτικές επιλογές για να αποφύγουν τις ουρές:

1) E- Banking

Με χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού ή της πιστωτικής τους κάρτας, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν το φόρο μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Το μόνο που χρειάζονται είναι μία σύνδεση ίντερνετ και φυσικά ενεργοποιημένη την υπηρεσία του e-banking.

2) Phone Banking

Ακόμη όμως και όσοι δε διαθέτουν e-banking μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους μέσω τηλεφώνου και της υπηρεσίας τηλεφωνικής τραπεζικής (phone banking) που είναι διαθέσιμη από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.

Μέσω τηλεφώνου μπορούν να δώσουν εντολή πληρωμής με χρέωση είτε ενός καταθετικού λογαριασμού ή μίας πιστωτικής κάρτας.

3) Portal πληρωμών

Πρόκειται για την τελευταία λέξη της ...μόδας. Αυτήν την περίοδο λειτουργούν τρία portal πληρωμών (Εθνική simplepay, Πειραιώς: easypay, Eurobank: livepay).

Σε αυτά οι πελάτες των τριών τραπεζών μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού (απευθείας ή μέσω χρεωστικής κάρτας) ή πιστωτικής κάρτας.

Ακόμη όμως κι αν είναι διαθέσιμη πιστωτική κάρτα άλλης τράπεζας, η πληρωμή είναι εφικτή, με χρέωση της ανάλογης προμήθειας.

Άτοκες δόσεις

Εκτός από την ευκολία στην πληρωμή των φόρων, οι πιστωτικές κάρτες προσφέρουν τη δυνατότητα των άτοκων δόσεων.

Το σύνολο ή η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μπορούν να πληρωθούν εφάπαξ με χρέωση καταθετικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας ή σε άτοκες δόσεις μέσω των πιστωτικών καρτών.

Εάν γίνει η χρήση της πιστωτικής κάρτας για την πληρωμή του φόρου υπάρχουν τρεις επιλογές τμηματικής του εξόφλησης:

1) Να πληρωθεί κάθε μία εκ των έξι δόσεων εφάπαξ με την κάρτα, μεταθέτοντας έως και 45 ημέρες την ημερομηνία πληρωμής τους

2) Να πληρωθεί όλο το ποσό του φόρου σε 6, 9 ή 12 άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα

3) Να πληρωθεί κάθε μία εκ των 6 δόσεων σε 6, 9 ή 12 άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα