A- A+
ΟΔΗΓΟΣ: Όλα τα νέα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις
Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, δίνοντας τη δυνατότητα στους αποταμιευτές να εξασφαλίσουν ικανοποιητικές αποδόσεις χωρίς ρίσκο για διάστημα από 1 μήνα έως και 3 χρόνια.

Όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του Moneyonline.gr, για ποσά της τάξης των 50.000 ευρώ το επιτόκιο μπορεί να φτάσει έως και το 3,50% για διάστημα 1 μήνα, έως 4,60% για 3 μήνες, έως 4,70% για 6 μήνες και έως 5,63% για 12 μήνες.

Φυσικά όσο πιο υψηλό είναι το ποσό, τόσο μεγαλύτερα είναι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με την τράπεζα για την εξασφάλιση καλύτερης απόδοσης.

===================================================================================

ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

===================================================================================

Οι προσφορές της περιόδου

Οι τράπεζες στο πλαίσιο των πολιτικών μάρκετινγκ που εφαρμόζουν, έχουν λανσάρει νέα προϊόντα, μέσω των οποίων οι καταθέτες μπορούν να βρουν τη λύση που τους ταιριάζει περισσότερο.

Ανάλογα με τον τρόπο και το χρόνο καταβολής των τόκων, οι λογαριασμοί προθεσμίας κατηγοριοποιούνται ως εξής:

Α) Καταβολή τόκων στη λήξη. Στην προκειμένη περίπτωση, ο εκτοκισμός γίνεται στη λήξη της κατάθεσης, οπότε και καταβάλλονται οι τόκοι στον καταθέτη.

Δηλαδή ο αποταμιευτής περιμένει έως και τη λήξη της προσυμφωνημένης διάρκειας για να λάβει τα κεφάλαιά του συν τους τόκους. Αν επιλεγεί η πρόωρη ανάληψη, επιβάλλεται ποινή και ο καταθέτης εισπράττει λιγότερους από τους προσυμφωνημένους τόκους.

Β) Τόκοι = εισόδημα. Στα προϊόντα αυτά ο εκτοκισμός και η καταβολή των τόκων γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πχ. ανά μήνα, δίμηνο ή τρίμηνο.

Τα πλεονεκτήματα των καταθέσεων αυτής της μορφής είναι ότι πρώτον ο αποταμιευτής αποκτά ένα τακτικό εισόδημα και δεύτερον έχει τη δυνατότητα στην επέτειο εκτοκισμού της κατάθεσης να κάνει ανάληψη των κεφαλαίων του χωρίς ποινή.

Έτσι, μπορεί οι τόκοι μίας κατάθεσης να καταβάλλονται ανά τρίμηνο και ο καταθέτης να έχει τότε το δικαίωμα να κάνει ανάληψη των χρημάτων, χωρίς κόστος, ακόμη και αν η συνολική διάρκεια της κατάθεσης είναι πχ. 12 μηνών.

Βέβαια, η παροχή αυτής της ευχέρειας από τις τράπεζες έχει τιμολογηθεί και ενδεχομένως το τελικό επιτόκιο της κατάθεσης να είναι χαμηλότερο σε σχέση με προϊόντα που δε δίνουν τη δυνατότητα ανάληψης χωρίς κόστος.

Γ) Καταθέσεις με αυξανόμενο επιτόκιο. Τα προϊόντα αυτής της μορφής καταβάλλουν τους τόκους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πχ. μήνα, δίμηνο ή τρίμηνο, και το επιτόκιό τους βαίνει αυξανόμενο σε κάθε περίοδο εκτοκισμού.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θέλουν να δώσουν ένα έξτρα κίνητρο στον πελάτη τους ώστε να διατηρήσει την κατάθεση και να μη μεταφέρει τα χρήματά του στον ανταγωνισμό. Όσο πιο μεγάλο το χρονικό διάστημα της κατάθεσης, τόσο αυξάνει και το επιτόκιο από περίοδο εκτοκισμού σε περίοδο εκτοκισμού.

Δ) Λογαριασμού με μπόνους τόκους. Τα προϊόντα της κατηγορίας επιβραβεύουν τον καταθέτη αν διατηρήσει την κατάθεσή του έως και κάποιο χρονικό διάστημα με δώρο τόκους ορισμένων μηνών.

Ένα πιθανό deal με τον καταθέτη μπορεί να είναι το εξής: Η τράπεζα δίνει κάθε μήνα το δικαίωμα στον πελάτη της να κάνει ανάληψη κεφαλαίου και καταβληθέντων τόκων χωρίς κόστος, αλλά αν τις διατηρήσει πχ. για 12 μήνες, τότε θα λάβει επιπλέον τόκους τριών μηνών, χωρίς να δεσμευτούν τα χρήματά του.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πώς να διαλέξετε κατάθεση

  • Βήμα 1ο: Οι καταθέτες πρέπει κατ΄ αρχάς να καταλήξουν στο διάστημα για το οποίο θέλουν να «κλείσουν» τα χρήματά τους.
  • Βήμα 2ο: Αφού γίνει αυτό, θα πρέπει να συγκρίνουν τα επιτόκια των καταθέσεων που προσφέρονται σε αυτή τη διάρκεια.
  • Βήμα 3ο: Μεταξύ δύο ή περισσότερων προϊόντων με την ίδια απόδοση, είναι προτιμότερο να επιλέξουν εκείνα που προσφέρουν τακτικό εισόδημα και δίνουν τη δυνατότητα ανάληψης των αποταμιεύσεων, αν χρειαστεί, χωρίς κόστος.