A- A+
Έρχεται οριζόντια μείωση 15% του ΕΝΦΙΑ μέσω αντικειμενικών - Νέα τεκμήρια στα ΙΧ
Σειρά φοροελαφρύνσεων βρίσκονται προ των πυλών. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης θα μειωθούν ΕΝΦΙΑ, κόστος γονικών παροχών και τεκμήρια στα ακίνητα.

Μέσω αυτών των παρεμβάσεων η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση για τα νοικοκυριά, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία.

Οι αλλαγές που προωθούνται και βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι οι εξής:

1) Αντικειμενικές αξίες

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί η μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 15% σε πολλές περιοχές στη χώρα και όπου υπάρχουν μεγάλες διαφορές με τις πραγματικές αξίες έως και 40%.

Αν προχωρήσει αυτό το μέτρο, θα σημάνει αυτόματα και την προς τα κάτω ισόποση αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς

2) Γονικές παροχές

Σχεδιάζεται η μείωση του φόρου δωρεάς ακινήτων και γονικής παροχής μεσοσταθμικά στο 3%, στο επίπεδο δηλαδή του φόρου μεταβίβασης.

Στόχος του μέτρου είναι η αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων, κυρίως από γονείς σε παιδιά, όπως συνέβη και το 2007, όταν ο συντελεστής είχε μειωθεί στο 1%.

3) Αποσύνδεση πόθεν έσχες

Θα υπάρξει αποσύνδεση του «πόθεν έσχες» κατά την αγορά ακινήτων από την αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου στοιχείου.

Θα ελέγχεται το «πόθεν έσχες» επί της πραγματικής αξίας στην οποία έγινε η συναλλαγή και όχι επί της πλασματικής - αντικειμενικής.

4) Μείωση τεκμηρίων

Προωθείται η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» στην «παγίδα» των τεκμηρίων πιάνονται κάθε χρόνο κυρίως τα φτωχά νοικοκυριά, οι άνεργοι και όσοι διαθέτουν πραγματικά εισοδήματα χαμηλότερα από τα τεκμαρτά.

Μία από τις προτάσεις που μελετά να εφαρμόσει η κυβέρνηση από εφέτος - δηλαδή στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2014 και θα δηλωθούν στην Εφορία το 2015 - είναι η μείωση των τεκμηρίων κατά 30%.

Σε επόμενη φάση θα προχωρήσει η πλήρης κατάργηση των τεκμηρίων, με πλήρη εφαρμογή του περιουσιολογίου.

Μια μείωση των τεκμηρίων θα βοηθήσει χιλιάδες νοικοκυριά όχι μόνο να πληρώσουν λιγότερο φόρο εισοδήματος αλλά και να μπορέσουν να εισπράξουν το οικογενειακό επίδομα, να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ κ.τ.λ.

5) Φορολογία εισοδήματος

Στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η αποκλιμάκωση των συντελεστών φορολογίας κατά 2 μονάδες ανά έτος.

Θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, αρχής γενομένης για τα εισοδήματα του 2015 (φορολογικές δηλώσεις 2016).

Ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων θα υποχωρήσει σταδιακά από το 42% στο 32% και ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων από το 26% στο 15%.