A- A+
Στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2012 οι καταθέσεις στις τράπεζες - Στροφή σε προθεσμιακές
Άνοδο για έκτο συνεχή μήνα σημείωσαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έσπασαν για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2013 το «φράγμα» των 164 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στο τέλος Αυγούστου στα 164,23 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μηνιαία άνοδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Τελευταία φορά που οι καταθέσεις βρέθηκαν σε αυτά τα επίπεδα ήταν το Απρίλιο του 2012, πριν τις διπλές εκλογές του 2012, οι οποίες είχαν κοστίσει μέσα σε 1,5 μήνα στο τραπεζικό σύστημα περί τα 18 δισ. ευρώ.

Η προέλευση της ανόδου

Από τον περασμένο Φεβρουάριο και μέχρι το τέλος Αυγούστου οι καταθέσεις έχουν ενισχυθεί κατά 3,69 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του χρόνου η άνοδος ανέρχεται σε 978 εκατ. ευρώ, λόγω του πρώτου αρνητικού διμήνου του 2014.

Η άνοδος του Αυγούστου, προήλθε κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τα νοικοκυριά, τα οποία αύξησαν τις αποταμιεύσεις τους κατά 955 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο καταγράφηκε στροφή των αποταμιευτών σε προθεσμιακές καταθέσεις, τα υπόλοιπα των οποίων ενισχύθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 1,55 δισ. ευρώ έναντι πτώσης 1,14 δισ. ευρώ που καταγράφηκε στους λογαριασμούς Ταμιευτηρίου.

Στροφή σε προθεσμιακές

Η κίνηση αυτή σχετίζεται με τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Οι αποταμιευτές έσπευσαν να «κλειδώσουν» μία υψηλή απόδοση ενόψει των περικοπών, οι οποίες πράγματι σημειώθηκαν, όπως έχει καταγράψει το Moneyonline.gr μέσα από την αρθρογραφία του.

Στο πλαίσιο αυτό μετέφεραν χρήματα που διατηρούσαν «ανοιχτά» σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης σε προθεσμιακές καταθέσεις.