A- A+
Ανέπαφες πληρωμές με το νέο iphone 6 με κάρτες της Visa
Τη δυνατότητα να πληρώνουν με το νέο τους iphone, θα έχουν οι κάτοχοι του νέου smartphone και ταυτόχρονα πελάτες τραπεζών με κάρτες που φέρουν το σήμα της Visa. Νέα υπηρεσία.

Η Visa επιβεβαίωσε ότι θα υποστηρίζει τις υπηρεσίες πληρωμών καταναλωτών με τις συσκευές iPhone 6, iPhone 6 Plus και Apple Watch, τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά την Τρίτη στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στις ΗΠΑ και σταδιακά και στις υπόλοιπες αγορές θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες Visa στην υπηρεσία Apple Pay.

Με τον τρόπο αυτό θα προσφέρουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πληρωμές με ευκολία και ασφάλεια σε επιλεγμένους εμπόρους, τόσο σε καταστήματα όσο και μέσω εφαρμογών.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Μέχρι σήμερα μόνον εφαρμογές android μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διενέργεια πληρωμών με κινητό τηλέφωνο.

Στην Ελλάδα την υπηρεσία αυτή προσφέρουν η Alpha Bank σε συνεργασία με τη Vodafone. Πρόκειται για το «Tap ‘n Pay» που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες τους να πραγματοποιούν πληρωμές με τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου.

Πρόκειται για το πρώτο «κινητό πορτοφόλι» που λανσάρεται στην ελληνική αγορά, το οποίο με τη χρήση της τεχνολογίας των ανέπαφων πληρωμών δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες smart phones να ολοκληρώνουν μία πληρωμή στη στιγμή, χωρίς να χρησιμοποιήσουν την κάρτα τους.

Η νέα μέθοδος πληρωμών είναι διαθέσιμη σε πρώτη φάση με συγκεκριμένους τύπους smart phones και σταδιακά θα αναπτυχθεί για περισσότερες συσκευές που υποστηρίζουν την τεχνολογία Near Field Communication (NFC).

Πώς λειτουργεί

Για την ολοκλήρωση μίας συναλλαγής ο χρήσης πρέπει να πλησιάσει το κινητό του τηλέφωνο στον ειδικό αναγνώστη του τερματικού υποδοχής καρτών (POS) με το σήμα contactless, σε απόσταση περίπου 5 εκατοστών, και η συναλλαγή ολοκληρώνεται σε κλάσματα του δευτερολέπτου με ασφάλεια.

Δεν απαιτείται ούτε η υπογραφή της απόδειξης συναλλαγής ούτε η εισαγωγή του PIN εάν πρόκειται για συναλλαγές μικρότερες των 25 ευρώ.

Για μεγαλύτερης αξίας πληρωμές θα ζητηθεί το PIN. Σημειώνεται ότι οι χρήστες που επιθυμούν να πληκτρολογούν το PIN και για τις συναλλαγές κάτω των 25 ευρώ, μπορούν να ενεργοποιήσουν το συγκεκριμένη δικλίδα ασφαλείας.

Ορόσημο στις πληρωμές

Ο Steve Perry, Chief Digital Officer της Visa Europe δήλωσε ότι «η είσοδος της Apple στη συγκεκριμένη αγορά αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ των πληρωμών μέσω κινητού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα ορόσημο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, που αποτυπώνει τη δυναμική των πληρωμών μέσω κινητού και μέσω καρτών ανέπαφων συναλλαγών.

Σημειώνεται ότι η Visa Europe έχει οδηγήσει τις εξελίξεις στον τομέα των NFC πληρωμών ήδη από το λανσάρισμα των πρώτων καρτών και τερματικών ανέπαφων πληρωμών το 2007.

Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια τερματικά Visa για ανέπαφες συναλλαγές σε καταστήματα σε όλη την Ευρώπη, έτοιμα να δεχθούν πληρωμές μέσω κινητού.

Η απόφαση της Apple να μπει στη συγκεκριμένη αγορά αντικατοπτρίζει το περιθώριο ευκαιριών που υπάρχει σήμερα στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

«Η υποστήριξη εκ μέρους της Apple θα ενισχύσει τη χρήση των ανέπαφων υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για όλους τους εμπλεκόμενους στο οικοσύστημα των πληρωμών μέσω κινητού» τόνισε ο κ. Perry.