A- A+
Alpha Bank: Stress tests και πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν την πορεία των καταθέσεων
Τα αποτελέσματα των stress tests που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν την πορεία των καταθέσεων τα επόμενα τρίμηνα, σύμφωνα με την Alpha Bank.

Όπως αναφέρει σε νέα της ανάλυση η τράπεζα, η επιτάχυνση της ανόδου των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα εξαρτηθεί από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ελέγχων στοιχείων ενεργητικού και προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, καθώς και την σταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος μετά την ολοκλήρωση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, οι θετικές ροές των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα συνεχίστηκαν για 5ο κατά σειρά μήνα τον Ιούλιο, ως αποτέλεσμα του βελτιωμένου οικονομικού κλίματος μετά την επιτυχή έξοδο του ελληνικού κράτους και των τραπεζών στις διεθνείς αγορές.

Η Alpha Bank εκτιμά ότι οι καταθέσεις που επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα προέρχονται κυρίως από επιστροφή αποθησαυρισμένων τραπεζογραμματίων και λιγότερο από καταθέσεις που επαναπατρίστηκαν από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 160 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση έναντι μηνιαίας αύξησης κατά 959 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και 702 εκατ. ευρώ το Μάιο.

Επισημαίνεται ότι από τον Ιανουάριο οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 2,2 δισ. ευρώ.