A- A+
«Αθόρυβες» αυξήσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων
Σε αναπροσαρμογή της επιτοκιακής τους πολιτικής στα στεγαστικά δάνεια έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα αρκετές τράπεζες στη στεγαστική πίστη, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού των νοικοκυριών.

Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν σε αυξήσεις των σταθερών τους επιτοκίων για διάρκεια από 2 έως και 5 χρόνια, ενώ αυξάνουν τα spreads και των κυμαινόμενων επιτοκίων.

Αν και υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες στην αγορά, ορισμένες τράπεζες προχώρησαν στην κατάργηση προνομιακών προγραμμάτων που εξασφάλιζαν πολύ χαμηλή δόση για τα πρώτα δύο ή τρία χρόνια του δανείου, καθώς το επιτόκιό τους δεν ξεπερνούσε το 4%.

====================================================================================

Βρείτε το φθηνότερο δάνειο για Αγορά Ακινήτου ή για Μεταφορά Υπολοίπου από άλλη τράπεζα

====================================================================================

Εξάλλου, η αξιολόγηση των υποψήφιων δανειοληπτών παραμένει αυστηρή. Πλέον, για να μπορέσει κάποιος να εξασφαλίσει στεγαστικό δάνειο, θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

• Να διαθέτει τουλάχιστον το 25% της εμπορικής αξίας του ακινήτου που θέλει να αγοράσει.

• Το σύνολο των μηνιαίων δόσεων που θα πληρώνει στις τράπεζες, μετά και τη λήψη του στεγαστικού δανείου δε θα πρέπει να ξεπερνά το 40% των εισοδημάτων του.

• Να μην υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να χάσει τη δουλειά του ή να μειωθούν σε αξιοσημείωτο βαθμό τα εισοδήματά του.

• Αν έχει καταθέσεις στην ίδια τράπεζα, λειτουργεί θετικά στην αξιολόγησή του

• Αν διαθέτει και άλλη ακίνητη περιουσία, μετράει για την τελική απόφαση που θα λάβει η τράπεζα για τη χρηματοδότησή του