A- A+
Πέμπτος συνεχής μήνας ανόδου για τις καταθέσεις ο Ιούλιος - Στροφή σε προθεσμιακές
Ανοδικά για πέμπτο συνεχή μήνα κινήθηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Ιούλιο, φτάνοντας στα επίπεδα που βρίσκονταν τον περυσινό Δεκέμβριο. Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουλίου στα 163,22 δισ. ευρώ.

Τα επίπεδα αυτά είναι υψηλότερα κατά 160 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ η άνοδος των μεγεθών από το Μάρτιο έως και τον Ιούλιο έφτασε τα 2,68 δισ. ευρώ.

Ανοδική τάση

Πρόκειται για μία ξεκάθαρα ανοδική τάση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο εξάμηνο, η οποία αποδίδεται τόσο στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όσο και στη νέα ανακεφαλαιοποίηση που πέτυχαν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι την περασμένη άνοιξη, αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια.

Η άνοδος του Ιουλίου προήλθε κατά κύριο λόγο από την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών, η οποία έφτασε τα 277 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Εξάλλου, καταγράφηκε στροφή των καταθετών σε λογαριασμούς προθεσμίας, τα υπόλοιπα των οποίων αυξήθηκαν κατά 460 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο.

Οι αποταμιευτές φαίνεται πως έσπευσαν να «κλειδώσουν» μία απόδοση, αναμένοντας νέα πτώση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Αντιθέτως, τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς Ταμιευτηρίου και όψεως μειώθηκαν το ίδιο διάστημα.

Η πορεία των καταθέσεων από την αρχή του έτους
(ποσά σε δισ. ευρώ)