A- A+
ΟΑΕΔ: Τα 7 προγράμματα στήριξης της απασχόλησης - Πίνακας με τους δικαιούχους
Επτά νέα προγράμματα που αφορούν επιδοτούμενη κατάρτιση και απασχόληση συνολικά 145.500 ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ θα τρέξουν το επόμενο διάστημα.

Τις σχετικές εξαγγελίες πραγματοποίησε μέσα στον Αύγουστο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Τα προγράμματα πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα, τον Σεπτ.2014 και θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ με 600 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι αιτήσεις για τα συμμετοχής σε ένα από αυτά.

Οι 7 δράσεις

Τα προγράμματα εστιάζουν στις ευάλωτες ομάδες ανέργων, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι (ποσοστό ανεργίας 1ο 3μηνο 2014: 71,4%), οι νέοι έως 29 ετών (ποσοστό ανεργίας 1ο 3μηνο 2014: 30,2%) και οι άνεργοι με χαμηλές δεξιότητες και περιλαμβάνουν διαφόρου τύπου δράσεις.

Αναλυτικότερα, το περιεχόμενο των προγραμμάτων έχει ως εξής:

(1) Πρόγραμμα απόκτησης εμπειρίας που θα παρέχει θεωρητική κατάρτιση ακολουθούμενη από πρακτική άσκηση στον ιδιωτικό τομέα, με συνολική διάρκεια 6 μήνες.

(2) Πρόγραμμα απόκτησης εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα ανεξαρτήτως κλάδου οικονομικής δραστηριότητας.

(3) Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης σε δεξιότητες κλάδων αιχμής, με πρακτική άσκηση στον ιδιωτικό τομέα και υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση τουλάχιστον του 25% των συμμετεχόντων για 2 τουλάχιστον μήνες μετά το πέρας του προγράμματος.

(4) Πρόγραμμα για την ανάπτυξη και προώθηση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που περιλαμβάνει συμβουλευτική, επιμόρφωση, επιχειρηματική ανάπτυξη, δικτύωση κοινωνικών επιχειρήσεων, με έμφαση στην ενίσχυση της Κοινωνικής Οικονομίας.

(5) Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που αφορά απασχόληση για 5 μήνες σε Δήμους, περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες για την κάλυψη αναγκών κοινωφελούς χαρακτήρα.

(6) Προγράμματα ολοκληρωμένης παρέμβασης με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς ανέργους και προώθησή τους σε προγράμματα κατάρτισης, απασχόλησης ή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

(7) Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης προς ενίσχυση των δεξιοτήτων, κυρίως σε ειδικότητες αιχμής (πχ τουρισμός, αγροτική παραγωγή, ναυτιλία, πληροφορική).

Πίνακας

Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά η κατηγορία και ο αριθμός των δικαιούχων, καθώς και το ύψος των μεικτών αποδοχών (όπου αυτές είναι διαθέσιμες):