A- A+
Παράταση σε δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση των έργων - Η απόφαση
Στην παράταση του χρόνου υλοποίησης των ενταγμένων έργων στα Προγράμματα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» και «Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες» προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία που συμμετέχει στον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος για τις περιφέρειες Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, οι αρχικές αποφάσεις τροποποιήθηκαν ως εξής;

- «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα»: Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 24 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014, εφόσον το αίτημα υποβληθεί πριν την τυπική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου.

Για τις νέες εντάξεις που δύναται να προκύψουν κατόπιν εξέτασης και αποδοχής σχετικών αιτημάτων θεραπείας, η διάρκεια υλοποίησης των έργων ορίζεται εξ αρχής σε 24 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης, στις διατάξεις του προγράμματος.

Για τις περιπτώσεις αυτές και μόνο, η χρονική διάρκεια υλοποίησης των έργων δεν μπορεί να υπερβαίνει την 15η Δεκεμβρίου 2015.

Για την παράταση ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν τεκμηριωμένη αίτηση παράτασης ολοκλήρωσης του έργου στον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΦΕΠΑΕ) πριν από το τέλος του έργου(24 μήνες).

Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να υποβληθεί η σχετική αίτηση πριν την ημερομηνία αυτή και να έχει καταβληθεί τουλάχιστον το 30% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού (εξοφλημένες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων προκαταβολών).

Η παράταση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανωτέρας βίας, δίνεται περαιτέρω παράταση μέχρι τρεις μήνες εφόσον υπαίτιος για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου δεν είναι ο δικαιούχος του έργου.

- «Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες»: Δίνεται δυνατότητα παράτασης έως 30 Νοεμβρίου 2014, εφόσον το αίτημα υποβληθεί πριν την ημερομηνία ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.

Κατ' εξαίρεση, δύναται να δοθεί πρόσθετη παράταση τριών μηνών μόνο σε περιπτώσεις τεκμηριωμένης ανωτέρας βίας.

Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα τροποποίησης του επενδυτικού σχεδίου.

Επίσης, απεντάσσονται επιχειρήσεις (δικαιούχοι) οι οποίες εντός 30 μηνών αντίστοιχα (ή έως 30 Νοεμβρίου 2014 εάν έχει εγκριθεί παράταση) δεν υπέβαλαν αίτημα και έκθεση ολοκλήρωσης και σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση του έργου εντός της προθεσμίας των προβλεπόμενων 30 μηνών, ισχύουν οι παραπάνω προϋποθέσεις.