A- A+
Οι προσφορές άτοκων δοσεων για τους φόρους με κάρτα
Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος της φετινής χρονιάς. Όλοι οι τρόποι πληρωμής σε δόσεις ή εφάπαξ με έκπτωση 1,50%. Αναλυτικός οδηγός για τους φορολογουμένους.

Η προθεσμία για την πληρωμή του συνόλου του φόρου εισοδήματος ή της πρώτης εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων λήγει την Πέμπτη 31 Ιουλίου.

Τρεις τρόποι πληρωμής

Ο φόρος πληρώνεται αποκλειστικά σε τράπεζες και ΕΛΤΑ. Υπάρχουν τρεις τρόποι πληρωμής:

- Με μετρητά

- Με πιστωτική κάρτα

- Με χρεωστική κάρτα ή απευθείας χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού

Δόσεις ή χωρίς

Από εκεί και πέρα οι φορολογούμενοι έχουν να επιλέξουν εάν θα πληρώσουν το φόρο εισοδήματος εφάπαξ, κερδίζοντας έκπτωση 1,50% ή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Στην περίπτωση της εφάπαξ πληρωμής ο φόρος μπορεί να πληρωθεί ολόκληρος (μετρητά, χρεωστική κάρτα, απευθείας χρέωση λογαριασμού) ή σε δόσεις, από 6 έως 12 ανάλογα με την τράπεζα.

Αντίστοιχα, κάθε μία εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων μπορεί να πληρωθεί εφάπαξ ή σε δόσεις, 6 έως 12 ανάλογα με την κάρτα.

Συνοπτικά, οι επιλογές των φορολογουμένων είναι οι εξής:

Όλες οι προσφορές

Ανάλογα με την τράπεζα, η πληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει από τα εξής κανάλια:

1) Στο δίκτυο των καταστημάτων τους

2) Μέσω e-banking

3) Μέσω phone banking

4) Μέσω portal πληρωμών

Παράδειγμα

Ακολουθεί ένα παράδειγμα με φόρο εισοδήματος ύψους 4.000 ευρώ. Στους ακόλουθους πίνακες μπορείτε να δείτε πώς θα εξοφληθεί ο φόρος αυτός, σε διαφορετικά σενάρια:

1) Πληρωμή του φόρου απευθείας στην εφορία

Ο φορολογούμενος, χρησιμοποιώντας την κάρτα του ή τον τραπεζικό του λογαριασμό, πληρώνει το φόρο απευθείας στην εφορία. Έχει δύο επιλογές:

α) Να τον πληρώσει εφάπαξ, κερδίζοντας έκπτωση 1,5% ή 60 ευρώ και

β) Να τον πληρώσει χωρίς έκπτωση σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Έτσι, είτε πληρώνει 3.940 ευρώ στο τέλος Ιουλίου ή 1.333 ευρώ στις 31/7, στις 30/9 και στις 30/11

2) Πληρωμή όλου του φόρου με την κάρτα σε δόσεις

Ο φορολογούμενος πληρώνει το σύνολο του φόρου με την κάρτα του, αλλά σε άτοκες δόσεις. Με τον τρόπο αυτό κερδίζει την έκπτωση του 1,50% (60 ευρώ) και ταυτόχρονα εξοφλεί το φόρο σε 6 έως 12 άτοκες δόσεις.

Συγκεκριμένα:

3) Πληρωμή κάθε μίας εκ των τριών δόσεων με την κάρτα σε δόσεις

Για ακόμη μεγαλύτερη επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης του φόρου, ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να πληρώσει κάθε μία εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων σε δόσεις.

Με τον τρόπο αυτό, δεν εξασφαλίζει την έκπτωση του 1,50%, αλλά επιμηκύνει την περίοδο αποπληρωμής του φόρου έως και το Νοέμβριο του 2015.

Συγκεντρωτικά όλα τα σενάρια

(Κάντε κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση)