A- A+
Προθεσμιακές: Ξανά επιτόκια ευρωζώνης στην Ελλάδα
Σε επίπεδα που θυμίζουν ...χώρα ευρωζώνης, έστω και υπό κρίση, υποχώρησαν μετά από πέντε χρόνια κρίσης τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι και η Attica Bank προχωρήσαν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές σε σημαντικές περικοπές στις αποδόσεις που προσφέρουν στους πελάτες τους, οι οποίες έφτασαν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τις 60 μονάδες βάσης.

Πλέον, τα επιτόκια δεν ξεπερνούν στη συντριπτική πλειονότητα των προγραμμάτων το 2,3%, με το μέσο όρο της αγοράς να κινείται γύρω στο 2,1% - 2,2%, ακόμη και για μεγάλες καταθέσεις.

Ο στόχος του 2%

Οι τράπεζες πλησιάζουν το στόχο που έχουν θέσει για διαμόρφωση της μέσης απόδοσης κάτω από το 2% έναντι υψηλού της τάξης του 5% που καταγράφηκε στο αποκορύφωμα της κρίσης, στα μέσα του 2012.

Πλέον, τα επιτόκια στις ελληνικές τράπεζες έχουν προσεγγίσει το ύψος των πορτογαλικών, των ισπανικών και των ιταλικών τραπεζών, που επίσης βρίσκονται υπό πίεση, κλείνοντας σημαντικά την ψαλίδα που τις χώριζε σε σχέση με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο.

Επιπλέον, έχει μειωθεί σημαντικά η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων για διαφορετικές διάρκειες, καθώς πλέον προθεσμιακές με χρόνο ωρίμανσης τους τρεις μήνες, είναι υψηλότερες το πολύ έως και 30 μονάδες βάσης σε σχέση με τις καταθέσεις 12μηνης διάρκειας.

Πρόκειται για στοιχείο ενδεικτικό του ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της πτωτικής διαδρομής που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012. Πλέον, ο στόχος για μέση απόδοση κάτω του 2% είναι πολύ κοντά.

Τα νέα «τυράκια»

Κόντρα στην πτώση των αποδόσεων, οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει αντίβαρα για να κρατήσουν τους καταθέτες, τα οποία αφορούν τους λοιπούς όρους διάθεσης των προθεσμιακών καταθέσεων.

Οι ευελιξίες αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι ακόλουθες:

1) Δυνατότητα πρόωρης ανάληψης.

Παρέχεται σε συγκεκριμένα προγράμματα την ημέρα καταβολής των τόκων, είτε αυτή γίνεται σε μηνιαία, διμηνιαία ή τριμηνιαία βάση, η δυνατότητα πρόωρης ολικής ανάληψης χωρίς καμία ποινή.

2) Αυξομείωση του ποσού της κατάθεσης.

Δίδεται στους καταθέτες η ευχέρεια να αυξήσουν ή να μειώσουν, υπό συγκεκριμένους όρους, το ύψος της αποταμίευσης της προθεσμιακής, σα να πρόκειται για λογαριασμό ταμιευτηρίου.

3) Δυνατότητα επιλογής του χρόνου καταβολής των τόκων.

Ο καταθέτης διαλέγει αν θα λαμβάνει τους τόκους κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, στη λήξη της ή προκαταβολικά.

Όλες οι τελευταίες αλλαγές

Από τις αρχές Ιουνίου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σημαντικές μεταβολές στα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας όλων των τραπεζών.

Οι αλλαγές όπως παρουσιάστηκαν από την αρθρογραφία του Moneyonline.gr:

- Η μετεκλογική «βουτιά» στα επιτόκια προθεσμίας ξεκίνησε - Μειώσεις ως 30 μ.β. από την Alpha Bank

- Προθεσμιακές: Κι η Eurobank στο χορό των μειώσεων - Πτώση έως 55 μ.β. στις αποδόσεις

- Μειώσεις έως 60 μονάδες βάσης στα προθεσμιακά επιτόκια από την Τράπεζα Πειραιώς

- Εθνική Τράπεζα: Στο 2,3% το νέο «ταβάνι» στις προθεσμιακές με διάρκεια έως 1 έτος

- Με νέα μειωμένα επιτόκια από σήμερα οι προθεσμιακές Εθνικής - Attica Bank

- Νέα πρωτοποριακή προθεσμιακή από την Τράπεζα Πειραιώς - 78 συνδυασμοί ...Στα μέτρα σου

Σύγκριση επιτοκίων

Μπορείτε να βρείτε τις καλύτερες προθεσμιακές με το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr