A- A+
Δεύτερη στον κόσμο η πτώση στις τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα το δ' τρίμηνο του 2013
Τη δεύτερη μεγαλύτερη υποχώρηση σε ολόκληρο τον κόσμο κατέγραψαν στο δ΄ τρίμηνο του 2013 οι τιμές κατοικιών στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με την παρουσία του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Τιμών Κατοικιών, η πτώση των τιμών κατοικιών στην Ελλάδα ξεπέρασε το 7%, λίγο χαμηλότερα από την πτώση κατά 8% που σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στην Ινδία.

Από την ίδια ανάλυση προκύπτει ότι οι τιμές κατοικιών σε σχέση με το συνολικό κόστος της ενοικίασης στην Ελλάδα αποκλίνουν κατά 16,3% σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο.

Οι άλλες χώρες

Ανάμεσα στις 51 χώρες που περιλαμβάνονται στον σχετικό πίνακα, μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των κατοικιών καταγράφηκε στις Φιλιππίνες και στο Χονγκ Κονγκ με ποσοστό που ξεπερνά το 10%.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων σε πολλές χώρες αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα για να προφυλαχθεί η παγκόσμια οικονομία από ενδεχόμενη μη διατηρήσιμη άνοδο στις τιμές αυτές.

Ακόμη, σημειώνεται πως οι φούσκες ακινήτων έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά χώρα και χρονική περίοδο, αλλά αυτό που έχουν κοινό είναι ότι προκαλούν ζημίες στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην πραγματική οικονομία.