A- A+
Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τα περί επιβολής φόρου ιδιοκατοίκησης - Τι «κυκλοφόρησε»
Στη διάψευση του δημοσιεύματος περί επιβολής φόρου ιδιοκατοίκησης προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι τα σχετικά σενάρια «ουδεμία σχέση έχουν με τη πραγματικότητα».

Στην παράγραφο 1 του άρ.39 του νέου ΚΦΕ περιγράφεται ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία το εισόδημα, σε χρήμα ή σε είδος, από εκμίσθωση ή ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση.

Ο υπολογισμός του φόρου

Ετσι, εισόδημα από ακίνητα θεωρείται και το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση. Ο τρόπος υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος γίνεται με τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με έναν συντελεστή 3%.

Εάν το τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 11%, ενώ για μεγαλύτερα ποσά θα επιβάλλεται 11% στα πρώτα 12.000 ευρώ και 33% στο υπόλοιπο ποσό. Εκτιμάται ότι περίπου 4 εκατ. νοικοκυριά πρόκειται να επιβαρυνθούν με την εφαρμογή του φόρου της ιδιοκατοίκησης.

Απαλλαγή για τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση προβλέπεται μόνο για δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μεταξύ γονέων και τέκνων (και προς τις δύο πλευρές), για κύρια κατοικία.

Η διάψευση του ΥΠΟΙΚ

Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του διαψεύδει δημοσιεύματα, τα οποία κάνουν λόγο για επιβολή φόρου εισοδήματος για τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση.

«Διαψεύδεται κατηγορηματικά η επιβολή φόρου εισοδήματος για τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση» επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει, «η απαλλαγή αυτή προβλέπεται ρητά στο νόμο ως προς τα εισοδήματα του 2013. Προκύπτει, επίσης, σαφώς ερμηνευτικά και από το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ως προς τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1ης Ιανουαρίου του 2014 και εξής».

Κατά συνέπεια, καταλήγει το υπουργείο, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης ουδεμία σχέση έχουν με τη πραγματικότητα.