A- A+
Κάθε μήνα θα πληρώνουν το φόρο τους οι μισθωτοί από τοι 2015 - Αλλαγές στην παρακράτηση
Από τους εργοδότες θα παρακρατείται κάθε μήνα ο φόρος που αναλογεί στους εργαζομένους τους, μειώνοντας κατά το αντίστοιχο ποσό τις καθαρές τους αποδοχές, με βάση τις αλλαγές στο σύστημα παρακράτησης.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», οι αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση φόρου των μισθωτών και συνταξιούχων θα επέλθουν από το 2015.

Οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία αντίστοιχα θα παρακρατούν από τον μισθό ή τη σύνταξη το 1/12 των ετήσιων φόρων για τα συνολικά εισοδήματα.

Το νέο σύστημα

Παίρνοντας τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους και τον φόρο που αναλογεί, η επιχείρηση η οποία απασχολεί μισθωτό, το Δημόσιο ή το ασφαλιστικό ταμείο θα ενημερώνονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για το ύψος των ετήσιων φόρων που αναλογούν στο συνολικό εισόδημα.

Το ποσό των φόρων διαιρείται διά 12 ή 14 για όσους συνεχίζουν να λαμβάνουν δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας.

Η επιχείρηση στη συνέχεια έχει την αποκλειστική ευθύνη να παρακρατά κάθε μήνα από την αμοιβή το 1/12 ή το 1/14 των ετήσιων φόρων και να το αποδίδει στο Δημόσιο.

Μεταβολές εισοδημάτων

Οι όποιες μεταβολές εισοδημάτων θα πρέπει να δηλώνονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ενημερώνονται αντίστοιχα οι επιχειρήσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία ή η Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου για να τροποποιήσει την παρακράτηση.

Για παράδειγμα αν ένας μισθωτός έχει και εισοδήματα από ενοίκια η μηνιαία παρακράτηση φόρου δεν θα αφορά μόνο στον μισθό του όπως σήμερα αλλά και τα λοιπά εισοδήματά του. Ο φόρος θα παρακρατείται στο σύνολό του από τον μισθό.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», το νέο σύστημα θα πρέπει σταδιακά να αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και για να αποφευχθεί η διπλή φορολόγηση τον πρώτο χρόνο εφαρμογής στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις ο φόρος για την προηγούμενη χρήση να δοθεί η δυνατότητα να εξοφληθεί σταδιακά σε ορίζοντα τριών ή ακόμα και πέντε ετών.