A- A+
Όλοι οι φόροι που πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου - Οι τρόποι εξόφλησης
Με νέο μπαράζ φόρων θα έλθουν αντιμέτωποι αυτό το εξάμηνο το σύνολο σχεδόν των πολιτών, καθώς θα πρέπει κάθε μήνα να τακτοποιούν διάφορες φορολογικές εκκρεμότητες.

Οι φόροι αυτοί μπορούν να πληρωθούν είτε εφάπαξ με εξασφάλιση έκπτωσης 1,50% επί του ύψους τους, είτε σε δόσεις, που ανάλογα με το είδος του τέλους μπορεί να φτάσουν έως και τις έξι.

Τρόποι πληρωμής

Οι πληρωμές προς το Δημόσιο γίνονται πλέον μόνο ηλεκτρονικά, μέσω τραπεζών ή μέσω των ΕΛΤΑ. Ειδικότερα, οι φόροι μπορούν να πληρωθούν με χρέωση καταθετικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας:

  • Στα γκισέ τραπεζών – ΕΛΤΑ
  • Μέσω e-banking
  • Μέσω Phone Banking

Οι δόσεις στις ...δόσεις

Η χρήση του καταθετικού λογαριασμού είναι δυνατή σε όλα τα δίκτυα πληρωμών, ενώ της πιστωτικής κάρτας εξαρτάται από την τράπεζα.

Ως εκ τούτου, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα σας θα πρέπει να ενημερωθείτε ποιο κανάλι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το φόρο που πρέπει να πληρώσετε.

Εάν χρησιμοποιηθεί πιστωτική, οι τράπεζες παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμής των φόρων ή κάθε μίας εκ των δόσεών τους σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις.

Στην πρώτη περίπτωση, εάν δηλαδή επιλεγεί η πληρωμή του συνόλου του φόρου με την κάρτα και η αποπληρωμή του σε δόσεις στην τράπεζα, ο φορολογούμενος εξασφαλίζει την έκπτωση του 1,50% που παρέχει το Δημόσιο όταν η εξόφληση γίνεται εφάπαξ.

Όλοι οι φόροι

Αναλυτικότερα, μέχρι και το τέλος του 2014 οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ακόλουθες επιβαρύνσεις:

1. Φόρος εισοδήματος. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 30/6, ενώ ο φόρος που θα προκύψει μπορεί να πληρωθεί είτε εφάπαξ, μέχρι τέλος Ιουλίου ή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος).

2. Εισφορά αλληλεγγύης. Επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και υπολογίζεται σε 1% έως 4% επί του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου.

Θα βεβαιωθεί μαζί με το εκκαθαριστικό του 2014 και θα πληρωθεί μαζί με τον υπόλοιπο φόρο.

3. Τέλος επιτηδεύματος. Ο φόρος αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και θα βεβαιωθεί με το εκκαθαριστικό της δήλωσης για το εισόδημα.

4. Φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Θα βεβαιωθεί μαζί με το εκκαθαριστικό της δήλωσης του 2014. Αφορά όσους έχουν ΙΧ άνω των 1.929 κ.ε., πισίνες και αεροσκάφη.

5. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Πρόκειται για το νέο φόρο στα ακίνητα, που αντικαθιστά το τέλος που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ και τον ΦΑΠ.

Τα εκκαθαριστικά θα σταλούν περί τα τέλη Ιουνίου, αφού ληφθούν υπόψιν τα Ε9 που θα υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι τα μέσα του μήνα.

Ο φόρος θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Ιούλιο ή εφάπαξ μέχρι τέλος Ιουνίου με έκπτωση 1,50%.

6. Τέλη κυκλοφορίας 2015. Η χρονιά θα κλείσει με τα τέλη κυκλοφορίας του 2015 για τα αυτοκίνητα, τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν εφάπαξ μέχρι και τις 31/12/2014.