A- A+
Νέο πρόγραμμα δανειοδότησης εξωστρεφών και καινοτόμων ΜΜΕ από την Εθνική
Με αρχικό προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα θα στηρίξει, μέσω δανεισμού και συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα δυναμικών και εξωστρεφών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Η Εθνική Τράπεζα έχει θεσμοθετήσει τον διαγωνισμό i-bank Καινοτομία και Τεχνολογία, προβάλλοντας επιτυχώς ιδέες, επιχειρηματικά σχέδια και start-ups, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για ενθάρρυνση και ανάδειξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Σε συμφωνία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προωθεί την περαιτέρω υποστήριξη των προτάσεων που ξεχωρίζουν στον διαγωνισμό, μέσα από την ένταξή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υποστήριξης και εντατικής εκπαίδευσης σε θέματα λογιστικής, μάρκετινγκ και πωλήσεων.

Παράλληλα, η Εθνική ξεκίνησε συνεργασία με την Endeavor Greece, η οποία μέσω του διεθνούς δικτύου της επιλογής εταιριών, καθοδηγεί καινοτόμες και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.

Πού δίνεται έμφαση

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς τόνισε κατά την παρουσίαση της συνεργασίας ότι «η καινοτομία που στηρίζουμε δεν αφορά μόνο τεχνολογικές εταιρείες, αλλά και την καινοτομία σε παραδοσιακούς κλάδους (γεωργία, κτηνοτροφία, μεταποίηση, υπηρεσίες).

Όπως είπε δίνεται έμφαση στην τυποποίηση, την πιστοποίηση, την καινοτομία στην παραγωγή και, μετά, τη διάθεση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Με αυτή τη συνεργασία μας, ολοκληρώνουμε τη διαδρομή που αρχίζει από τα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων και τους παραγωγικούς χώρους» τόνισε ο κ. Τουρκολιάς.

Τρία στάδια στήριξης των ΜΜΕ

Η Εθνική Τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει σε διαφορετικές μορφές χρηματοδότησης, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων στα τρία βασικά στάδια τους: δημιουργία, πρώτα βήματα, ωρίμανση και εξωστρέφεια.

Οι τρείς χρηματοδοτήσεις είναι

- Χρηματοδοτήσεις ειδικού σκοπού - angel financing,

- Δάνεια σε νεοφυείς επιχειρήσεις,

- Δάνεια σε πιο ώριμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η επιλογή των εταιρειών

Η προεπιλογή των υποψήφιων εταιρειών θα γίνεται μέσω του διαγωνισμού i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία και μέσα από τη συνεργασία μας με την Εndeavor Greece χωρίς να αποκλείονται υποψήφιες εταιρείες από θερμοκοιτίδες, συνεργατικούς χώρους, συνεργαζόμενους διαγωνισμούς Πανεπιστημίων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Endeavor Greece κ. Χάρης Μακρυνιώτης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας Εθνικής Τράπεζας και Endeavor GREECE.

Όπως είπε, μέσω της συνεργασίας που σήμερα ξεκινά, προσβλέπουμε στη συμβολή της Εθνικής Τράπεζας και των στελεχών της σε δύο άξονες:

- Ο πρώτος είναι η καθοδήγηση των επιχειρηματιών σε στρατηγικά θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση της εγχώριας και κυρίως διεθνούς δράσης τους, μέσω των πολύ έμπειρων στελεχών που διαθέτει.

- Ο δεύτερος και σημαντικότερος είναι η παροχή χρηματοδότησης σε επιχειρηματίες του δικτύου μας.

Πρόκειται για υγιείς εταιρείες που είναι σε φάση σημαντικής ανάπτυξης, με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας, οι οποίες αναζητούν τα εφόδια για να μεγαλώσουν, να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και να επεκταθούν στην Ελλάδα και τις ξένες αγορές. Προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική αγορά και αποτελούν αξιόλογες επενδυτικές επιλογές.