A- A+
Μετεκλογική βουτιά στα επιτόκια των προθεσμιακών
Για νέο κύμα περικοπών στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων ετοιμάζονται οι διοικήσεις των τραπεζών θέλοντας να εκμεταλλευτούν το παράθυρο ευκαιρίας της θερινής ραστώνης. Πού θα πάνε οι αποδόσεις.

Ο πολιτικός κίνδυνος μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει μειωθεί σημαντικά, εκτιμούν οι τραπεζίτες, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν μπροστά τους ένα τρίμηνο ηρεμίας στην αγορά που τους επιτρέπει την εφαρμογή των επιχειρησιακών τους σχεδίων.

Τα πλάνα αυτά προβλέπουν μείωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, με στόχο η μέση απόδοση να πέσει κάτω από το 2% μέχρι και το τέλος του έτους.

Αναβολή εκλογών ...επιτάχυνση περικοπών

Με δεδομένο λοιπόν ότι οι εθνικές εκλογές αναβάλλονται τουλάχιστον για το ερχόμενο φθινόπωρο, οι διοικήσεις των τραπεζών βλέπουν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να προχωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι σε περικοπές των επιτοκίων τους στους λογαριασμούς προθεσμίας, οι οποίοι παραμένουν οι ακριβότεροι στην ευρωζώνη.

Τραπεζικά στελέχη που παρακολουθούν την αγορά των προθεσμιακών καταθέσεων μιλούν για μία ξεκάθαρη στρέβλωση που δημιουργείται από το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες σε ολόκληρη των ευρωζώνη.

Άρα λοιπόν με δεδομένη την υποχώρηση των κινδύνου των πρόωρων εκλογών για τους επόμενους μήνες, δίνεται μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για συνέχιση της προσαρμογής των αποδόσεων σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι καταθέσεις του εξωτερικού

Στις διοικήσεις των τραπεζών θεωρούν ότι η προοπτική επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό δε σχετίζεται τόσο με το ύψος των επιτοκίων, αλλά με το γενικότερο οικονομικό και πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου κομβικής σημασίας για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων αποτελεί η επερχόμενη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία αναμένεται προς το τέλος της φετινής χρονιάς.

Στήριξη σε αυτήν την προσπάθεια εκτιμάται ότι μπορεί να προσφέρει ένα πρόγραμμα περιουσιακής περαίωσης και φορολογικής αμνηστίας, η συζήτηση για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει.

Ρευστότητα και επιτόκια

Μία τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στην επανασύνδεση των τραπεζών με τις διεθνείς αγορές για την άντληση της απαραίτητης για τη λειτουργία τους και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών ρευστότητας.

Ως εκ τούτου, τα επιτόκια που προσφέρονται αυτήν τη στιγμή μέσω των λογαριασμών προθεσμίας είναι πολύ πιθανό να αποδειχθούν ευκαιρία, με βάση την πορεία τους τους επόμενους μήνες.

Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.