A- A+
ΥΠΟΙΚ: Πρώιμη η συζήτηση για περιουσιακή περαίωση - Τι εξετάζεται για καταθέσεις
Πρόωρες είναι σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι συζητήσεις για μία μεγάλη περιουσιακή περαίωση και ένα νέο πλαίσιο επαναπατρισμού καταθέσεων με ευνοϊκούς συντελεστές.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι μία ενδεχόμενη ρύθμιση επαναπατρισμού κεφαλαίων δεν είναι της στιγμής, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν κάτι τέτοιο να συζητηθεί στο μέλλον.

Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην τρόικα να μην ξαναεφαρμόσει μεθόδους περαίωσης υποθέσεων του παρελθόντος.

Η σεναριολογία

Η σχετική συζήτηση άνοιξε μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έκανε λόγο για λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της ταχύτερης επιστροφής καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται πως μιλώντας στις 15 Ιανουαρίου σε ημερίδα του ΣΕΒ ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας είχε ταχθεί υπέρ μιας οριστικής φορολογικής περαίωσης περιουσίας για εταιρείες και ιδιώτες, έναντι καταβολής ενός περιορισμένου ποσού, υποστηρίζοντας πως αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια κάλυψης του δημοσιονομικού κενού της επόμενης διετίας και να δημιουργήσει την κατάλληλη ηρεμία στο επενδυτικό περιβάλλον.

Η πρόταση του επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς συνίστατο στη φορολόγηση με συντελεστές από 4% έως και 10% αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων.

Μάλιστα, θέτοντας ως προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι θα πειστούν πως πρόκειται για μία «οριστική διευθέτηση» με το παρελθόν ο κ. Σάλλας προσδιόρισε τα έσοδα που μπορούν να αντληθούν από αυτή τη διαδικασία μεταξύ 7 έως 10 δισ. ευρώ.

Οι συντελεστές

Συγκεκριμένα, προβλέπει πως οι συντελεστές φορολόγησης για την περαίωση εισοδημάτων και περιουσίας θα πρέπει να διαφοροποιούνται ανάλογα την περίπτωση.

  • Για περιουσιακά στοιχεία εντός Ελλάδας που δηλώνονται ο συντελεστής θα μπορούσε να είναι 4%-5%.
  • Για περιουσιακά στοιχεία εκτός Ελλάδας που δηλώνονται και παραμένουν εκτός ο συντελεστής θα μπορούσε να είναι 9%-10%.
  • Για περιουσιακά στοιχεία εκτός Ελλάδας που δηλώνονται και επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία ο συντελεστής θα μπορούσε να είναι 6%-7%.
  • Για περιουσιακά στοιχεία εκτός Ελλάδας που δηλώνονται, επιστρέφουν και επενδύονται (αγορές ακινήτων, ελληνικών ομολόγων, συμμετοχή σε ΑΜΚ, κ.α..) στην ελληνική οικονομία ο συντελεστής θα μπορούσε να είναι 4%-5%.

Αν και η πρόταση Σάλλα έρχεται σε αντίθεση με τις επιβολές του Μνημονίου το οποίο απαγορεύει φορολογικές αμνηστεύσεις, στελέχη της Κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της φορολογικής διοίκησης την χαρακτηρίζουν χρήσιμη, τονίζοντας πως θα μπορούσε να εισφέρει σημαντικά στα δημόσια έσοδα τη διετία 2014- 2015 , αλλά και να διευκολύνει την επικείμενη εφαρμογή του περιουσιολογίου.