A- A+
ΕΕ: Φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές από το 2016 - Που θα επιβάλλεται
Ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα τεθεί σε εφαρμογή στην Ευρώπη το αργότερο από την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα αφορά σε πρώτο στάδιο τις μετοχές και μερικά παράγωγα προϊόντα.

Τούτο ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Μίχαελ Σπιντελέγκερ.

Η προεργασία για την επιβολή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στις 11 χώρες ξεκίνησε περισσότερο από ένα χρόνο πριν, όταν απέτυχε η πρόταση για την καθιέρωση του φόρου σε όλη την ΕΕ.

Διαφωνίες

Έως τώρα, οι χώρες που συμμετέχουν στο εγχείρημα, εμμένουν στη δέσμευσή τους χωρίς να έχουν συμφωνήσει στο πώς θα λειτουργήσει ο φόρος. Δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συμφωνήσουν στο αν θα φορολογηθούν όλα τα παράγωγα, μόνο τα παράγωγα μετοχών ή καθόλου τα παράγωγα.

Οι χώρες έχουν επίσης διαφορές ως προς το ποιος πρέπει να εισπράττει τον φόρο – η χώρα προέλευσης μίας εταιρείας που κάνει συναλλαγές ή η χώρα όπου οι συναλλαγές της πραγματοποιούνται.

Οι μικρότερες χώρες επεδίωκαν γενικότερα τη διεύρυνση της βάσης επιβολής του φόρου που θα απέφερε περισσότερα έσοδα , ενώ οι μεγαλύτερες χώρες επιθυμούσαν να αρχίσει η φορολογία από μικρότερη κλίμακα.

Η συναίνεση

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη φορολογία κ. Άλγκιρντας Σέμετα δήλωσε στο Βίλνιους ότι δεν υπάρχει κοινή προσέγγιση για τον τρόπο χειρισμού των παραγώγων.

Ο κ. Σαπέν τόνισε ότι η περαιτέρω εργασία στο θέμα αυτό θα οδηγήσει σε απόφαση για τη βάση πάνω στην οποία θα επιβληθεί ο φόρος.

Ο αυστριακός υπουργός διευκρίνισε πως επιτεύχθηκε συναίνεση στο σημείο αυτό ανάμεσα σε δέκα χώρες που συμμετέχουν σ΄ αυτή την ενισχυμένη συνεργασία, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά όχι και η Βρετανία, όπου βρίσκεται η κύρια χρηματαγορά της Ευρώπης.

Οι εν λόγω δέκα χώρες μέλη της ΕΕ είναι αποφασισμένες να αρχίσουν την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αυτού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από το 2016, παρά την αντίθεση άλλων χωρών της Ένωσης.